fbpx

Een gesprek over humor, warmte en geluk met Soe Nsuki

De blog is deze week apetrots om Soe Nsuki aan jullie voor te stellen. Soe is stand-up comedian, journaliste, DJ en doet aan breakdancen. In 2011 won ze de titel van beste B-Girl van de Benelux. Vier jaar geleden heeft ze Soe’s Bgirl studio opgericht in Antwerpen om meer meisjes te betrekken bij de break- en hiphopcultuur. In mei nam ze deel aan het Comedy against Poverty event in de Roma. Grapjes maken over armoede, daar wilden we meer over weten!

front

In de Bgirl studio leren meisjes niet alleen dansen, maar ook geloven in zichzelf. Dat gaat in kleine stapjes.

In mei heeft Soe meegedaan aan Comedy against Poverty. Lachen met armoede op de juiste momenten vindt ze belangrijk als vorm van verwerking. Zelf opgroeien in een gezin waar het niet altijd gemakkelijk was geeft haar meer “recht” om ermee te lachen, ze lacht niet graag met dingen waar ze zelf geen deel van uitmaakt. Maar ze maakt er de kanttekening bij dat ze wel is opgegroeid met veel liefde en warmte en dat zo’n netwerk heel veel betekent.

Comedy en humor kunnen armoede op een laagdrempelige manier onder de aandacht brengen. Heel veel mensen kunnen zich niet voorstellen wat het betekent, ze hebben nog nooit meegemaakt dat er 0 euro op hun bankrekening staat.
Als je mensen doet lachen, dan beseffen ze soms pas achteraf wat je eigenlijk gezegd hebt. Dat is zo’n een beetje een poort naar hun ziel. Je hebt een zaadje geplant, er zijn onderwerpen aangekaart die anders misschien niet op die manier zouden zijn aangekaart in hun leven.

Humor is ook een handig schild om miserie achter te verstoppen. Mensen accepteren het gemakkelijk. Maar als lachen met je miserie aan anderen altijd het signaal geeft dat het allemaal zo erg nog niet is, kan dat soms wel destructief werken.

Soe deelde met ons ook een trucje om armoede te verbergen: “Wel naar de Delhaize gaan, maar –dat was mijn taktiek – alleen maar producten onder één euro kopen. En dan had ik ook elke week één product waarvoor ik boven de euro mocht gaan. Maar voor al de rest: er zijn heel veel witte producten die eigenlijk wel goed zijn. Die wel oké zijn. Maar dan ga je wel winkelen in den Delhaize. (lacht) Dat klinkt misschien stom als ik dat nu zo vertel, maar ja je doet die dingen omdat je er ergens wel bij wil horen.”

Tot slot vroegen we Soe waar ze gelukkig van wordt. Andere mensen blij maken!

Dat is meteen de reden om zo snel mogelijk één van haar optredens mee te pikken. Omdat je daar van blij wordt! Voilà.

– Eva Wuyts, kennisbeheerder ATK