Verruim je blik en leer elke dag bij

Het is met deze ingesteldheid dat onderzoekster Bea Van Robaeys van het expertisecentrum Krachtgericht Sociaal Werk aan de Karel de Grote hogeschool (Antwerpen) naar Hong Kong vertrok voor het sociaalwerkcongres “4th International Conference on Practice Research”. Je kan haar verslag hier lezen. Wij vonden het alvast een boeiende en inspirerende leeservaring.

Dit is blijven hangen:

  • De intentie van sociale rechtvaardigheid is ook bij ons de essentie van het verhaal. ATK is ontstaan uit een diepe verontwaardiging, onmiddellijk gekoppeld aan een actie-onderzoek, een doe-zoektocht. Met niet aflatend enthousiasme om het doel te bereiken: kansarmoede in het centrum van de belangstelling krijgen. En bewijzen dat dit onrecht effectief bestreden kan worden.
  • Nieuwsgierigheid en vernieuwing, over de muurtjes kijken, leren uit de confrontatie met de praktijk, de directe feedback van onze buddy’s. Een continu streven naar hoe het beter kan. 
  • Professionele kennis ontwikkelen om samenleving, groepen en individuen te empoweren. En resultaten zoveel mogelijk delen, alles moet bereikbaar zijn en blijven voor iedereen. Enkel zo kan je echt op grote schaal iets bereiken.
  • “Omarm de rommeligheid van de praktijk”. Ja, elke mens is anders. Er is superdiversiteit en een steeds groeiende complexiteit van de werkelijkheid. Maar we zijn allemaal mensen. At the heart of complexity lies simplicity.
  • Benader elke persoon holistisch, als gehele mens. Vertrek vanuit de natuurlijke samenhang tussen persoon, omgeving, en welzijnsbevorderende diensten en activiteiten.

Boeiend, omdat het voor ArmenTeKort zo herkenbaar is.

Inspirerend, om een aantal accenten ook zelf terug meer op de voorgrond te plaatsen. Om nieuwe beelden te maken van wat je als mens en als organisatie kan betekenen. Om de blik te verruimen en elke dag te blijven bijleren.

– Rudi Nuytemans, vrijwilliger ATK