Waarom bestaat armoede eigenlijk nog?

ArmenTeKort vzw gelooft in een gelijke start in het leven voor alle groepen. Net zoals vrouwen sinds de tweede emancipatiegolf van de jaren 70, moeten mensen van alle socio-economische achtergronden in de toekomst gelijk aan de meet vertrekken. Waarom bestaat armoede eigenlijk nog steeds en hoe schaffen we het af? Dat is ook de vraag die de Deense organisatie The Why stelt. 

Een van hun grootste projecten “Why Poverty” ontstond in 2012 en omvat onder meer zes documentaires en 30 kortfilms die wereldwijd door meer dan 70 omroepen werden opgepikt. Doel? Het bespreekbaar maken van een complex thema om samen tot oplossingen te komen.

why-poverty_1

Het probleem begrijpen is de eerste stap van de oplossing

The Why stelt bij alle maatschappelijke constructen die sommigen ondertussen als vanzelfsprekend ervaren de Waarom-vraag: Waarom democratie? Waarom hebben vrouwen in sommige landen nog altijd minder rechten? In deze reeks van indrukwekkende korte en langere documentaires probeert de organisatie door middel van mooie, soms hartverscheurende verhalen een antwoord te vinden op een probleem dat al decennia lang bestaat: armoede.

Net als ArmenTeKort, gelooft The Why in het principe “meten is weten”. Why Poverty biedt namelijk niet alleen een uniek beeld op armoede wereldwijd. Ze beschikt ook over leermateriaal en meet de impact van hun films, gekoppeld aan concrete veranderingen in de betreffende landen.
Door de documentaires als globale campagne te gebruiken, zijn ze erin geslaagd een ongezien debat aan te wakkeren over de armoedesituaties in landen zoals Jordanië, Kenia en India.
Nu, zes jaar later, wordt het beeld- en lesmateriaal nog steeds over heel de wereld gebruikt en zijn de resultaten onmiskenbaar te meten. Benieuwd welke impact de documentaires elk gehad hebben? Dat kan je nalezen op hun website onder “Impact”.

De zes documentaires – elk ongeveer 1 uur lang – brengen verschillende topics en armoedeveroorzakers in beeld: het belang van opleiding, de geschiedenis van armoede, moderne slavernij in Afrika, vrouwen die zonne-energiekenners worden en veel meer.

De ene documentaire concentreert op pure feiten, de andere sleept je mee in een intrigerend verhaal. Centraal staat het breder maken van je blik op de situatie, het begrijpen van zo’n complex thema als armoede. Welke docu je ook bekijkt, het zal je niet onberoerd laten.


why-poverty_2

Bemiddelaarsgids voor sociale professionals

Meten is weten, maar weten is ook analyseren, bijschaven en blijven leren. Daarom is er een leermodel en een gids ontwikkeld. In de gratis downloadbare gids vind je per (kort)film een korte inhoud terug over de thema’s die aan bod komen, welke vragen je jezelf kan stellen hierover en hoe je door middel van discussie samen tot oplossingen kan komen. De uitgebreide gids zorgt ervoor dat het armoedeprobleem bespreekbaarder wordt en doet ons samen nadenken over een werkbare en duurzame oplossing voor een probleem dat we effectief begrijpen. Iets waar geen enkele overheidsinstantie in lijkt te slagen.

De filmgids achteraan is een gedroomd hulpmiddel voor iedereen die bezig is met ontwikkelingshulp want je kan per onderwerp zien welke (kort)films interessant zijn en zo meteen bladeren naar het lesmateriaal.

Zoals onze buddy’s bij ATK kunnen bevestigen: het is nooit gemakkelijk een schijnbaar uitzichtloze situatie op te lossen. Een blijvende oplossing heeft tijd en investering nodig, contact met anderen en lukt alleen met vallen en opstaan. Ook Why Poverty toont dat samen investeren leidt tot een betere situatie.

Samen naar een wereld zonder armoede, daar gaan we voor. 

– Hanne De Smedt – vrijwilliger ArmenTeKort

why-poverty_3

Alle documentaires kan je gratis bekijken op de website van Why Poverty.
Let wel: de taal is Engels zonder Nederlandse ondertiteling.

Gerelateerde artikels

Schrijf je in op onze nieuwsbrief

En mis geen enkel verhaal van ArmenTeKort

Share on facebook
Deel op Facebook
Share on twitter
Deel op Twitter
Share on linkedin
Deel op Linkedin
Share on whatsapp
Deel op Whatsapp

Gelukkig zijn er mensen zoals u

Naar een samenleving zonder kansarmoede

Met één klik. Tussen twee mensen.

Kansrijke en kansarme stadsgenoten met elkaar verbinden. Dat is de essentie van onze werking. Ze gaan samen op stap en worden vrienden, buddy’s. Vanuit die klik ontstaan er nieuwe kansen.

We leren je graag kennen op één van onze volgende sessies:

Geen evenementen gevonden!
Meer laden
Geen evenementen gevonden!
Meer laden

Samenbergop zoeken 30 buddy’s voor een traject van twee jaar. Ze maken duo’s van kanszoekende en kansbiedende inwoners uit Wetteren en randgemeentes.

Meer info & inschrijven