fbpx

3 principes voor een ecologisch leven: bespaar op energie én budget

Begin februari 2019 startte het burgerinitiatief Sign For My Future. De initiatiefnemers pleiten voor een sterker klimaatbeleid en brengen met hun actie een enorme groep samen: burgers, jongeren, bedrijfsleiders, middenveldorganisaties, media en de academische wereld. Vandaag hebben al meer dan 150.000 Belgen getekend voor onze toekomst.
Met ArmenTeKort vzw zijn wij medeambassadeur van dit initiatief. Omdat een duurzame toekomst voor iedereen nodig is. Duurzaam op ecologisch én menselijk vlak.

sign for my future

In oktober 2018 deelden we al enkele tips om te besparen. Daar haalden we op het einde van het artikel al aan dat de ecologische weg ook vaak de goedkoopste is. Meer zelfs: stiekem waren al onze tips zowel zuinig voor het milieu als voor je portefeuille. Of had jij dat al opgemerkt?

Ecologie en zuinig leven gaan namelijk hand in hand. Ecologie staat voor minder consumeren, minder afval en meer betrokkenheid met de maatschappij. Gezellig dus, en ook nog eens goed voor je budget!

Omdat wij zowel respect voor de mens als het milieu hoog in het vaandel dragen, zetten we graag drie principes van ecologie op een rijtje.

hand ecology

 

1. Fiks

Om wat meer ecologie in ons leven toe te laten, moeten we onze spullen bekijken als mensen. Die gooi je niet zomaar weg als ze wat afgeleefd of geblutst zijn. ATK gelooft in de waarde van elke mens, met alle mankementen erbij. Onze maatschappij beschouwt ‘geblutste’ en afgeleefde mensen – net als spullen – nog té vaak als iets ongewenst. Iets dat liefst niet zichtbaar is op de straat en graag ook zwijgt. Het is een pertinent onrecht dat mensen zo behandeld worden. We dagen jullie uit om niet alleen je blik naar mensen toe maar ook naar spullen toe te veranderen. Mensen die binnenin gebroken zijn, kan je fiksen door liefde en steun te bieden. Guess what? Als je fiets wat krassen heeft of het knopje van de haardroger los zit, is het snel gemaakt met een likje verf of wat lijm. Ziezo, net als nieuw!

Extra tools nodig? Leen gereedschap uit de MaterialenBib of KlusBib! Kan je zelf je spullen niet maken, kan je altijd terecht in talloze Repair Café’s waar ze je gratis helpen. Met een beetje inspanning is een nieuw leven snel en gemakkelijk gegeven! Want alles – en iedereen – verdient een tweede kans.

 

2. Leen

Consuminderen is een populair woord. “Koop minder”, is de boodschap. De kern van deze boodschap is echter niet per se leren leven met minder, maar leren nadenken over onze aankopen. Hebben we écht vier soorten keukenrobots nodig? Heeft elk gezin een fonduetoestel nodig voor Kerstmis? Of moet je werkelijk een boormachine kopen om je twee kadertjes omhoog te hangen? Je zou ervan versteld staan hoeveel je kan lenen van vrienden, buren en familie! Een simpele boodschap op social media en je komt al een eind ver. Benieuwd wat je buren kunnen uitlenen? Op het Vlaamse buurtplatform Hoplr stel je gemakkelijk die vraag! Ook op erkende leenplatformen als Peerby kan je terecht.

Spullen lenen = geld uitgespaard én sociaal! Wie weet bouw je een mooie vriendschap op met een wildvreemde – iets waar we als ArmenTeKort ten volle achter staan.

peerby

 3. Deel

Een stapje verder in de ecologische kring zijn deelplatformen en communities. De ‘deeleconomie’ als concept ontstond begin jaren 2000 en is sindsdien op verschillende vlakken enorm geëvolueerd. Het wordt bovendien ten harte genomen door het Europees Economisch en Sociaal Comité die de voordelen van deeleconomie mooi opsomt: “Een lager verbruik van hulpbronnen en minder CO2-uitstoot, een grotere vraag naar duurzamere producten van goede kwaliteit, meer sociale interactie en vertrouwen tussen de gebruikers, en toegang tot kwalitatief hoogwaardige producten voor consumenten met lagere inkomens.” Het zijn net die voordelen, die ervoor zorgen dat organisaties als ArmenTeKort zich mee inzetten voor het milieu. Omdat we niet alleen geven om onze planeet, maar ook – en vooral – om de mensen die het met minder moeten doen. Met minder vertrouwenspersonen, minder inkomen en minder kansen. De deeleconomie is hiervoor van onschatbare waarde. Die kan namelijk helpen om een sociaal netwerk uit te bouwen, terwijl je geld bespaart. Wat een prachtig idee, toch?

Dus gebruik jij jouw grasmachine niet voldoende? Staat jouw auto vaker stil dan dat hij rijdt? Heb je die tapijtreiniger toch niet zo vaak nodig? Laat je spullen niet verkommeren en deel ze met je buren! Er zijn talloze platformen waar je terecht kan, online of in real life. Snuffel alvast eens doorheen dit mooie lijstje van Netwerk Bewust Verbruiken.

De deeleconomie als verdienmodel maakt haar opmars. Ontdek welke erkende deelplatformen er aanwezig zijn zoals Klusser, CozyCar of het Bijleshuis.

pawshakebabytheekyoopies

 

 

Heb je nood aan meer concrete tips afgestemd op je woonlocatie?
Aarzel niet om je buddy aan te spreken, zo kunnen jullie samen op zoektocht.
Heb je nog geen buddy? Contacteer ons, we helpen je graag verder!

 

 

Auteur: Hanne De Smedt

Share on facebook
Deel op Facebook
Share on twitter
Deel op Twitter
Share on linkedin
Deel op Linkdin
Share on whatsapp
Deel op Whatsapp

Gelukkig zijn er mensen zoals u

Naar een samenleving zonder kansarmoede

Met één klik. Tussen twee mensen.

Kansrijke en kansarme stadsgenoten met elkaar verbinden. Dat is de essentie van onze werking. Ze gaan samen op stap en worden vrienden, buddy’s. Vanuit die klik ontstaan er nieuwe kansen.

Las je deze verhalen al?

Corona maatregelen
We blijven bereikbaar

Volg ons verhaal in je mailbox!