7 tips om te besparen: van MaterialenBib tot Repair Café

Fix spullen voor een schijntje – en een babbeltje

Hoe kan je besparen op spullen en herstellingen?

Spullen zijn niet gemaakt om lang mee te gaan en elektrische spullen al helemaal niet. Onderzoek wijst uit dat fabrikanten bewust de levensduur beperken. Vroeger ging een televisie nog 15 jaar mee, een flatscreen tv nog maar 5 jaar. Straffer nog: de kwaliteit daalt opmerkelijk na twee jaar en een beetje; niet toevallig vlak nadat de garantie verstreken is. Doel van dit alles? Dat wij gretig nieuwe spullen gaan kopen.

Maar niet iedereen heeft geld voor nieuwe spullen. En niet iedereen wil de afvalberg nog meer zien groeien.
Onze oprichter Theo Vaes zei onlangs: “Ik ben een loodgieter: als ik iets stuk zie, wil ik het maken. Maar met mensen werkt het zo niet.”
Zo werkt het inderdaad niet: onze buddy’s “herstellen” hun eigenwaarde, met steun van hun buddy. Maar wat als er écht iets stuk gaat?

Dan zijn er gelukkig heel wat plekken waar je zelf je gerief kan repareren, met de hulp van iemand anders.

Hieronder vind je zeven tips om te besparen op spullen, gereedschap en herstellingen. Al dan niet met een leuk babbeltje of een koffie erbij.

1. Herstel je spullen in Repair Cafés

In Antwerpen kan je terecht in het EcoHuis in Borgerhout. De repair cafés zijn nog niet zo frequent: elke 2 maand op zaterdag van 13 tot 16 uur.
In dit soort cafés kan je gratis je kleding, fiets, speelgoed, apparaten, … laten maken door een hersteller. Hij leert je hoe je het moet herstellen en doet dit samen met je. Is er een nieuw snoer nodig? Dan moet je dit wel betalen, maar dat zal je telkens ter plekke nog kunnen beslissen.
De volgende repair cafés zijn op zaterdag 6 oktober en zaterdag 1 december.

Woon je niet in Antwerpen?
Op de website van Netwerk Bewust Verbruiken vind je een overzicht van alle Repair Cafés in Vlaanderen.

2. Doe het zelf met gratis reparatiehandleidingen

Wil je liever zelf je spullen leren herstellen? Er zijn gelukkig ook veel initiatieven om je daarbij te helpen.
Op de website van Netwerk Bewust Verbruiken vind je alvast een handige repareerhandleiding voor kapotte toestellen.

3. Bespaar op fietsreparaties dankzij fietsherstelplaatsen en -cursussen

In Antwerpen is de Fietskeuken helaas na enkele jaren opgedoekt, maar in Gent bestaat ze nog! Hier kan je met (gratis) hulp van een professional zelf je fiets herstellen. De noodzakelijke onderdelen kan je ter plekke kopen. De fietsersbond biedt een overzicht van de mogelijke fietsherstelplaatsen en fietsherstelcursussen die je kan volgen. Die cursussen zijn niet altijd gratis, maar je vindt op de website sowieso vele handige tips voor reparaties.

gereedschapskist_herstellen_ATK4. Leen gereedschap uit de MaterialenBib of KlusBib

Niet iedereen heeft een volledig uitgeruste gereedschapskist staan en dat is tegenwoordig gelukkig ook niet nodig.
In Antwerpen-Noord en Kiel kan je sinds augustus 2018 terecht in de MaterialenBib om gereedschap uit te lenen. Woon je op het Zuid? Dan kan je vanaf vandaag (oktober 2018) terecht bij het initiatief van de Kringwinkel ‘Circuit’. In Mechelen bestaat je de KlusBib al langer.

Deze initiatieven vereisen meestal wel een betalende lidkaart (ongeveer 20 euro per jaar), het uitlenen is gratis.

5. Koop een tweedehands naaimachine

Voor kledij is het vaak moeilijker omdat bodemprijzen in o.a. H&M en Primark ervoor zorgen dat het vaak niet de moeite is om een T-shirt of trui te herstellen. Maar moeilijk wil niet zeggen onmogelijk!
Heb je zelf een naaimachine? Dan kan je vlot aan de slag. De toestellen zelf kosten ook aardig wat, maar af en toe kan je een goedkoop toestel op de kop tikken in Aldi of Lidl. Ook op tweedehands.be vind je gemakkelijk betaalbare naaimachines.

6. Sla je slag op deelplatforms en in lokale Facebookgroepen

Lijkt het je allemaal toch een hoge kost? Ga eens te horen bij je buren!
Op Facebook zijn er heel wat deelplatforms zoals Marketplace, groepen zoals Antwerpen Sell-Swap-Buy en er zijn ook aparte websites. Sinds kort is er in Vlaanderen ook het burenplatform Hoplr: een soort Facebook voor de buurt. Ervaring toont dat veel buren in je straat of verdere omgeving enorm hulpvaardig zijn.

Je kan er gerust eens vragen wie (gratis) je kleding kan fiksen. Misschien wil je buurvrouw je wel leren naaien. Wie weet is je onbekende overbuur wel heel handig met fietsen of meubels herstellen.
Je kan hier ook terecht om te vragen welke goede en betaalbare loodgieter of elektricien jouw buren aanraden. Let wel: bij een huurwoning zijn de zwaardere onderhoudskosten vaak voor de huurbaas.

Op het Hoplr-platform zie je mooi hoe hulpvaardigheid in onze genen gebakken zit.
Lees hier hoe je je kan registreren op Hoplr en kom zo een stap dichter bij je buren.


hoplr_hulp_buren

Naast een buurplatform kan je ook al enkele jaren terecht op freecyclegroepen.
Dit zijn Facebookgroepen waar spullen gratis aangeboden en gezocht worden. Het voornaamste doel is ervoor zorgen dat spullen bij een nieuwe eigenaar terecht komen in plaats van op het containerpark. Je wil die oude vitrinekast weg? Misschien is er nét iemand die dat nodig heeft. Jij zoekt een nieuwe mixer? Iemand in de buurt heeft toevallig eentje extra liggen. Dit is minder de plek om te vragen voor klushulp maar je kan er wel wat kosten besparen op spullen die je nodig hebt.
Hier vind je alvast de groep van Antwerpen maar je hebt een freecyclegroep in elk dorp en elke stad van België. Op Facebook zoek je best op ‘freecycle+[naam van je woonplaats]’.

freecycle_antwerpen_ATK
Voorbeeld aanbod te geef op Free & Recycled Antwerpen-groep op Facebook.

7. Ga ecologisch: Pluk de vruchten van een stadsmoestuin of maak je eigen zeep

Vaak wordt de link niet gelegd, maar ecologisch is vaak ook de goedkoopste weg. De opmars van milieubewuster leven de laatste jaren heeft onrechtstreeks een gunstige invloed op de samenlevingsparticipatie van kansarmen. Met je buren een stadsmoestuin onderhouden, zelf zeep maken of tweedehandskledij kopen: het zijn goedkope, maatschappelijk aanvaardbare ways of life en ze focussen bovendien op het sociale aspect van de zaak.
Zo helpen en ondersteunen we elkaar in een leven met meer duurzaamheid voor spullen en relaties.

Heb je zelf nog tips? Stuur ons een mail of laat het zeker weten in de comments op onze Facebookpagina!

Auteur: Hanne De Smedt

Gerelateerde artikels

Schrijf je in op onze nieuwsbrief

En mis geen enkel verhaal van ArmenTeKort

Share on facebook
Deel op Facebook
Share on twitter
Deel op Twitter
Share on linkedin
Deel op Linkedin
Share on whatsapp
Deel op Whatsapp

Gelukkig zijn er mensen zoals u

Naar een samenleving zonder kansarmoede

Met één klik. Tussen twee mensen.

Kansrijke en kansarme stadsgenoten met elkaar verbinden. Dat is de essentie van onze werking. Ze gaan samen op stap en worden vrienden, buddy’s. Vanuit die klik ontstaan er nieuwe kansen.

We leren je graag kennen op één van onze volgende sessies:

Geen evenementen gevonden!
Meer laden
Geen evenementen gevonden!

Samenbergop zoeken 30 buddy’s voor een traject van twee jaar. Ze maken duo’s van kanszoekende en kansbiedende inwoners uit Wetteren en randgemeentes.

Meer info & inschrijven