ArmenTeKort stelt eerste resultaten van de empowerment-barometer voor

De buddywerking van ArmenTeKort slaagt erin om mensen in kansarmoede veerkrachtiger in het leven te doen staan, dat blijkt uit de empowerment-barometer van onze organisatie. Daarnaast maakt het buddytraject kansrijke mensen ook bewuster van de problematiek, met een groter draagvlak voor de afschaffing van kansarmoede tot gevolg. Want je weet pas echt wat het is om elke dag te overleven als je een ‘een mijl’ naast iemand in kansarmoede hebt gewandeld. 

ArmenTeKort is een actieonderzoeksproject dat de huidige generatie wil uitdagen om kansarmoede af te schaffen. De organisatie gaat de strijd met kansarmoede langs twee verschillende wegen aan: via ‘de beweging’ en via ‘de buddywerking’.

De buddywerking van ArmenTeKort: de weg naar veerkracht en eigenwaarde

‘Naar een samenleving zonder kansarmoede. Met één klik. Tussen twee mensen.’ Deze slogan omschrijft in een notendop waar de buddywerking van ArmenTeKort voor staat. In een traject van twee jaar sturen we twee mensen uit verschillende leefwerelden met elkaar op stap. Het buddytraject draait om (her)ontdekking van kracht, talenten en zelfvertrouwen van de kanszoekende buddy. Op lange termijn is het de bedoeling dat het herwonnen geloof in zichzelf tot meer maatschappelijke betrokkenheid en tot andere keuzes op belangrijke levensdomeinen leidt. 

“Babette zorgt er echter ook voor dat Kim opnieuw wat meer zin in het leven krijgt. Zo start ze binnenkort vrijwilligerswerk in de kinderboerderij in het Rivierenhof. Een hele overwinning is echter dat Kim opnieuw fietst, iets dat ze na een zwaar ongeval jarenlang niet heeft aangedurfd.” 

Buddyduo Kim & Babette © Sigrid Spinnox

Meten is weten: de empowerment-barometer

Om de impact van het buddyschap te meten, lanceerde ArmenTeKort in de zomer van 2018 de empowerment-barometer. Vanaf dat moment wordt er binnen onze organisatie naar gestreefd om aan het begin, halverwege en aan het einde van het traject de veerkracht (empowerment) van de kanszoekende buddy in kaart te brengen.

Uit de analyse van 51 buddytrajecten blijkt dat de meeste (71%) kanszoekende buddy’s inderdaad veerkrachtiger, meer empowered uit het traject komen. Het onderzoek wijst uit dat het vaak om kleine stapjes gaat: van het doorbreken van het isolement waarin ze leefden en het uitbreiden van hun netwerk, over grotere zelfzorg ook op mentaal vlak, tot zin om weer volop in het leven te staan.

 

Figuur 1: Verschil tussen de gemiddelde empowermentscore aan het begin van het traject (nulmeting) en op het einde van het traject (eindmeting) (n=51)

Dat toont zich ook in cijfers die peilen naar hoe tevreden de kanszoekende buddy’s zijn op verschillende levensdomeinen. Op alle gemeten levensdomeinen maakt de gemiddelde score een grote sprong voorwaarts op het einde van het traject tegenover aan de start van een traject.

Figuur 2: Verschil tussen de gemiddelde tevredenheidsscore aan het begin van het traject (nulmeting) en op het einde van het traject (eindmeting) (n=46-50).

Wegen op het beleid want kansarmoede is een onrecht

Uit de empowerment-barometer blijkt echter ook dat 29% van de kanszoekende buddy’s negatief scoort op het einde van het traject. Naast het buddyschap hebben immers ook andere, externe, factoren een invloed op de buddy’s. Deze factoren kunnen de eigenwaarde van de kanszoekende buddy in gunstige of ongunstige manier beïnvloeden.  

Een leven in kansarmoede betekent niet alleen financiële problemen, maar ook minder keuzemogelijkheden en uitsluiting op vlak van werk, huisvesting, onderwijs, gezondheid en sociale activiteiten.  

Van bij de start was het dan ook de bedoeling van ArmenTeKort om te wegen op het beleid en zo politici een draagvlak te bezorgen om het onrecht dat kansarmoede is, af te schaffen. 

Dit is het werk van ‘de beweging’ van ArmenTeKort. Deze pijler richt zich in de eerste plaats op het recht op een betaalbare stabiele woning voor iedereen met ‘Woonzekerheid’. Met ‘ElkKindTelt’ gaat ArmenTeKort resoluut voor een diploma hoger middelbaar voor elk kind. Vandaag stromen er immers elk jaar rond de 8.000 jongeren uit zonder kwalificatie. 

Draagvlak creëren

Ook de buddywerking van ArmenTeKort vergroot het het draagvlak om kansarmoede uit onze samenleving te bannen.  

ArmenTeKort wil in Antwerpen tegen het einde van 2023, met het oog op de verkiezingen van 2024, in totaal vijfduizend buddyduo’s samenbrengen.  

Niet enkel omdat die ene klik tussen twee mensen ervoor zorgt dat mensen in kansarmoede zich gesterkt voelen door het buddyschap, maar ook om kansrijke Antwerpenaren bewust te maken van kansarmoede in hun stad. 

Bij ArmenTeKort horen we van kansbiedende buddy’s vaak dat ze zich absoluut niet bewust waren dat er mensen in kansarmoede bij hen om de hoek leven. Ze konden zich de moeilijke levensomstandigheden van hun kanszoekende buddy’s niet inbeelden. En zich ook niet voorstellen hoe groot hun/de vooroordelen tegenover kansarmoede wel zijn. 

Iedereen die een infosessie en/of opleiding volgt bij ArmenTeKort, iedereen die daarna ook echt kiest om buddy te worden van een stadsgenoot in kansarmoede, kijkt nooit meer hetzelfde naar een persoon in kansarmoede. Want je weet pas echt wat het is om alle dagen te overleven, als je ‘een mijl’ naast iemand in kansarmoede hebt gelopen. 

Wil jij als buddy ook het verschil maken in de strijd tegen kansarmoede? ArmenTeKort wil tegen eind 2023 nog 5.000 buddyduo’s vormen om zo kansarmoede meer zicht- en ruchtbaarheid te geven. Schrijf je in voor een infosessie en ontdek waarom en hoe we dat aanpakken.

Meer weten?

Download het ArmenTeKort empowerment-barometer dossier.

Gerelateerde artikels

Schrijf je in op onze nieuwsbrief

En mis geen enkel verhaal van ArmenTeKort

Share on facebook
Deel op Facebook
Share on twitter
Deel op Twitter
Share on linkedin
Deel op Linkedin
Share on whatsapp
Deel op Whatsapp

Gelukkig zijn er mensen zoals u

Naar een samenleving zonder kansarmoede

Met één klik. Tussen twee mensen.

Kansrijke en kansarme stadsgenoten met elkaar verbinden. Dat is de essentie van onze werking. Ze gaan samen op stap en worden vrienden, buddy’s. Vanuit die klik ontstaan er nieuwe kansen.

We leren je graag kennen op één van onze volgende sessies:

Geen evenementen gevonden!
Meer laden
Geen evenementen gevonden!
Meer laden

Samenbergop zoeken 30 buddy’s voor een traject van twee jaar. Ze maken duo’s van kanszoekende en kansbiedende inwoners uit Wetteren en randgemeentes.

Meer info & inschrijven