fbpx

Boek: Voor altijd mijn kind

Als gescheiden moeder begrijp ik dat het moeilijk is om een kind te laten opvoeden door een pleeggezin. Dat is niet waar een ouder aan denkt op het moment dat een kind geboren wordt.

Daarover gaat het boek ‘Voor altijd mijn kind’ van Nancy Leysen. De auteur is als pleegmoeder nieuwsgierig naar de andere kant van het verhaal: Hoe beleven ouders het moment dat ze hun kind aan pleegzorg (moeten) toevertrouwen?

Verschillende personen vertellen vanuit hun perceptie hoe ze het ervaren om hun kinderen te laten opgroeien in een pleeggezin. Bij sommige wordt de keuze door henzelf gemaakt omdat ze hun kinderen meer slaagkansen willen geven in het leven, bij anderen is het een opgelegde keuze van hogerhand.

Je mag moeder zijn maar wel volgens de regels die de rechter bepaalt. (Lien)

Elk verhaal was voor mij heel aangrijpend en laat zien dat er soms wel heel schrijnende situaties zijn waarbij de ouder ‘veroordeeld’ wordt door zijn/haar omgeving. Terwijl het voor de ouder zelf dikwijls een hartverscheurende keuze is.

Aan de ene kant weet je dat je de bloedband niet kunt doorknippen, maar aan de andere kant voel je je kind wegglippen uit je handen. (Hanna)

Om elke ouder een hart onder de riem te steken, wil ik hier een gedicht plaatsen dat ik schreef voor mijn eigen dochters…

dag mijn lieve meisjes,
dat zeg ik elke dag,
zelfs al zijn jullie hier niet,
in mijn hart zijn jullie altijd aanwezig.

jullie liefde is een steun voor mij,
het betekent zo veel voor mij,
te weten dat jullie er zijn,
dat jullie spelen,
zingen,
dansen,
kind
mogen zijn.

Lieve groetjes,

Vera (luctor et emergo!)

Bij ArmenTeKort vzw ontmoeten we ook vaak mensen die door omstandigheden een kind in pleegzorg hebben.
Een buddy kan dan een luisterend oor bieden of door een positief contact de eigenwaarde van deze persoon weer wat opkrikken.
Want die pleegzorg brengt voor sommige moeders of vaders schuldgevoelens met zich mee, terwijl het op dat moment de beste optie kon zijn.

Heb je de behoefte om met iemand in vertrouwen te kunnen praten? Ga je door een moeilijke periode? Meld je dan aan om een buddy te krijgen.

Share on facebook
Deel op Facebook
Share on twitter
Deel op Twitter
Share on linkedin
Deel op Linkdin
Share on whatsapp
Deel op Whatsapp

Gelukkig zijn er mensen zoals u

Naar een samenleving zonder kansarmoede

Met één klik. Tussen twee mensen.

Kansrijke en kansarme stadsgenoten met elkaar verbinden. Dat is de essentie van onze werking. Ze gaan samen op stap en worden vrienden, buddy’s. Vanuit die klik ontstaan er nieuwe kansen.

Las je deze verhalen al?

Boeken: Mijn vriend Crenshaw

Verhalen als venster op de wereld. Om thema’s bespreekbaar te maken, ook voor kinderen. Het perspectief van de personages kan verrassen, ontroeren, verduidelijken, inspireren,… Meer

Lees verder »
Buddy dagboek
ArmenTeKort vzw

Dagboek van een buddy: Luc (2)

Woensdag 9 januari 2019 Wanneer ik ontwaak moet ik vaststellen dat tijdens onze slaap de hersenen inderdaad  informatie verwerken, analyseren en op een rijtje zetten,

Lees verder »
Corona maatregelen
We blijven bereikbaar