fbpx

Boeken: Een dag met Robby

Het kinderboek “Een dag met Robby” schetst het verhaal van de kleuter Robby die opgroeit in een kansarm gezin. Zijn broertje Jordy is ziek en terwijl mama haar best doet om hem te troosten, zoekt Robby zelf zijn weg in het ochtendritueel voor hij naar school vertrekt. Zijn klasgenootjes kregen indrukwekkend speelgoed van de Sint, Robby kreeg een paar sokken. Maar niet getreurd: Robby laat snel zien dat het speciale sokken zijn! 

front

Mooie prentjes met een mooie boodschap

In dit aangrijpend mooie verhaal wordt kansarmoede op een speciale manier bespreekbaar gemaakt. Zonder oordeel en met een portie humor en kinderlijke verwondering leest dit ‘boek met een boodschap’ zeer vlot.

boekcoverRobby werd in 1996 gecreëerd door tekenaar Klaas Verplancke om de organisatie Welzijnszorg te ondersteunen in een campagne over kinderen in armoede. Het duurde 15 jaar (tot 2011) voor er een volwaardig prentenboek gemaakt werd van deze mascotte, met tekst verzorgd door Kolet Janssen. Ondertussen zijn we weer zeven jaar verder en blijven de avonturen van Robby en zijn vrienden nog elke dag enorm relevant.

In een interview (Radio Scorpio, 2011) vertelt schrijfster Kolet Janssen dat ze in samenwerking met Welzijnszorg best wat onderzoek heeft gedaan voor ze begon aan het verhaal. Zo is ze gaan praten met kleuterjuffen in Brussel om te weten te komen hoe zij kansarmoede opmerken in de klas en wat de moeilijke momenten zijn. Daar kwam Sinterklaas heel sterk naar boven en ze besloot het boek hierrond op te bouwen.

“Het is zeker een blij boek!”, vertelt Kolet in het interview. “Het is niet de bedoeling om er iets zieligs van te maken. Dat klopt ook helemaal niet: kinderen uit een kansarm milieu zijn niet zielig of triestig; ze zijn juist vaak inventief en creatief!”
“Robby laat zich niet kisten; hij bereikt andere dingen. Het boek beperkt zich ook niet tot de problematiek van kansarmoede maar gaat verder dan dat. Het gaat over tegenslagen in het leven en iedereen maakt dat mee.”

Robby werd zo populair dat er ondertussen ook andere boeken zijn verschenen: “Robby en vrienden” (2016) en ook over kleine broer Jordy werden aparte verhalen voor in de kleuterklas geschreven en gebundeld door Samen Tegen Armoede. “Een dag met Robby” werd zelfs vertaald in het Chinees om te gebruiken als “kamishibai”: een vorm van Japans verteltheater.

Maatschappelijke bewustwording op een speelse manier

De boeken zijn vergezeld van een handpop en concreet lesmateriaal voor in de klas (hier gratis te downloaden). Hiermee kan je lagere schoolkinderen en kleuters op een open en speelse manier laten nadenken over verschillende thema’s en zo hun inlevingsvermogen vergroten. Zo zijn er dobbelstenen, prentjes en korte verhalen waarmee de kinderen kunnen spelen én bijleren.

Kolet vertelt waarom dit zo belangrijk is: “Kinderen staan nog heel onbevangen tegenover veel dingen in het leven. Zij hebben nog geen sterk vakjesdenken zoals wij dat – al dan niet bewust – hebben opgebouwd. Ze staan met hun creatieve brein voor heel veel zaken open.”

dag-met-robby_2

In de verhalen van Robby, zijn familie en vrienden komen ook andere belangrijke ontwikkelingsaspecten aan bod zoals empathisch vermogen, gevoelens uitdrukken, luisteren, waardering en creatief nadenken. Met het lesmateriaal dat online te vinden is, kan je hier met leerlingen bewust rond werken. Zo geef je hen op jonge leeftijd niet alleen meer inzicht, maar zorg je er ook voor dat ze als bewustere, empathische volwassenen opgroeien. 

Wat op het eerste zicht een simpel kinderboek lijkt, zit dus boordevol interessant ontwikkelings- en lesmateriaal. Een must-read voor niet alleen elk kind, maar ook elke leerkracht en ouder!

Ben je benieuwd naar de boeken van Robby? Je kan ze allemaal terug vinden in de bibliotheek van Antwerpen.

– Hanne De Smedt, vrijwilliger ATK


Zoals Robby mooi laat zien: met vrienden kan je heel wat meer bereiken dan alleen. Als buddy “arrangeren” we voor jou die vriendschap met een andere leefwereld. Wil je je horizon verbreden en bewuster en empathischer in het leven staan? Kom zeker eens langs bij één van onze infosessies.

Share on facebook
Deel op Facebook
Share on twitter
Deel op Twitter
Share on linkedin
Deel op Linkdin
Share on whatsapp
Deel op Whatsapp

Gelukkig zijn er mensen zoals u

Naar een samenleving zonder kansarmoede

Met één klik. Tussen twee mensen.

Kansrijke en kansarme stadsgenoten met elkaar verbinden. Dat is de essentie van onze werking. Ze gaan samen op stap en worden vrienden, buddy’s. Vanuit die klik ontstaan er nieuwe kansen.

Las je deze verhalen al?

Donker en licht

Het is een niet al te bekend fenomeen, buiten bij hen die met mensen in armoede werken: zij proberen zo goed als mogelijk hun armoede

Lees verder »
Buddy in de kijker
ArmenTeKort vzw

Buddyverhaal: Mark en Stijn

Drie jaar geleden werden Mark en Stijn bij elkaar gebracht via ArmenTeKort. Mark had er al een intensieve levensrit op zitten en had nood aan

Lees verder »
Buddy dagboek
ArmenTeKort vzw

Dagboek van een buddy: Luc (2)

Woensdag 9 januari 2019 Wanneer ik ontwaak moet ik vaststellen dat tijdens onze slaap de hersenen inderdaad  informatie verwerken, analyseren en op een rijtje zetten,

Lees verder »
Corona maatregelen
We blijven bereikbaar