fbpx

Dagboek van een buddy: Vera (1)

Infosessie: Over vertrouwen en wereldbeelden

Tijdens de infosessie kreeg ik een beeld van waarom je je als mens zou engageren om buddy te worden.

Zelf volgde ik een sessie midden februari. Er was een talrijke opkomst, volgens mij zaten er zo’n 50 mensen in de zaal. Waarom ArmenTekort? Er zijn al heel veel hulporganisaties om mensen in armoede te helpen maar ArmenTekort wil buddy’s die mensen in armoede terug erkenning geven voor hun zijn.

Het eerste gedeelte werd gegeven door Marijke, één van de bezielers van ArmenTeKort. Zij is vooral op zoek naar vrijwilligers met een hart voor kwetsbare mensen.
Zij vertelde over haar eigen ervaringen als buddy. Hoe het soms lukt om een goed contact te krijgen met je buddy maar hoe het ook soms kan mislukken.

Ik ben een moeilijk persoon, het zal moeilijk of bijna onmogelijk zijn om een persoon te vinden die het volledige traject met mij kan doorlopen, mijn vertrouwen is grondig geschaad.

Dat vertrouwen is juist waar het om draait: de mensen die een buddy wensen, hebben al een hele zoektocht achter de rug en verwerkten al heel wat tegenslagen. Dan is het niet raar dat je vertrouwen weg is. Mensen dat vertrouwen teruggeven, laten zien dat ze de moeite waard zijn, dat is wat ik onthouden heb als één van de taken van de buddy.

In het tweede gedeelte vertelt Theo, de andere bezieler van ArmenTekort, ons meer over het hele traject dat ArmenTekort heeft doorlopen om te staan waar ze nu staan. Zijn drijfveer is kansarmoede wegwerken uit onze samenleving door zoveel mogelijk mensen te engageren om hun steentje bij te dragen. Niet alleen de klassieke vrijwilliger maar evengoed de drukbezette ondernemer die een maatschappelijk verschil wil maken.

Het uiteindelijke doel van ArmenTekort is om 5000 vrijwilligers te werven en op te leiden.

Opleiding: uit de comfortzone komen

De opleiding is zeer pittig en uitdagend want je wordt ook geconfronteerd met je eigen wereldbeeld.
Belangrijk is dat je uit je eigen comfortzone komt om je zo te kunnen inleven in de wereld van kansarmoede, een wereld waar je al wel over hebt gehoord maar niet veel over weet.

Momenteel ben ik nog bezig met de opleiding en heb ik fase 1 al gevolgd. Ik kan nu al wel zeggen dat ik elke keer een boost krijg. Tijdens de workshop ‘Kansarmoede en empowerment‘ maak je kennis met ervaringsdeskundigen, mensen die uit het zwarte gat van de armoede zijn gekropen, met vallen en opstaan. Hun verhaal is zo pakkend en inspirerend dat ik nu al benieuwd ben naar de buddy die aan mij zal worden toegewezen.

Samen kunnen we ervoor gaan!

PS Volgende maand lees je het vervolg van mijn avonturen als buddy.

Voor personen die na dit bericht geïnspireerd zijn om een infosessie mee te volgen, je vindt hier meer uitleg over het buddytraject.

Groetjes,

Vera (luctor et emergo)

Heb je de behoefte om met iemand in vertrouwen te kunnen praten? Ga je door een moeilijke periode? Meld je dan aan om een buddy te krijgen.

Share on facebook
Deel op Facebook
Share on twitter
Deel op Twitter
Share on linkedin
Deel op Linkdin
Share on whatsapp
Deel op Whatsapp

Gelukkig zijn er mensen zoals u

Naar een samenleving zonder kansarmoede

Met één klik. Tussen twee mensen.

Kansrijke en kansarme stadsgenoten met elkaar verbinden. Dat is de essentie van onze werking. Ze gaan samen op stap en worden vrienden, buddy’s. Vanuit die klik ontstaan er nieuwe kansen.

Las je deze verhalen al?

Buddy dagboek
ArmenTeKort vzw

Dagboek van een buddy: Luc (3)

Zaterdag 9 februari 2019: vertrouwen is een dans Vandaag staat de workshop Onbevooroordeeld kijken en vertrouwen opbouwen op het programma. Het toeval wil dat ik

Lees verder »
Opinie
ArmenTeKort vzw

Nieuw schooljaar, nieuwe zorgen?

School kost geld, armoede kost punten Gisteren was het opnieuw de eerste schooldag voor zo’n 1,2 miljoen kinderen en 164.000 leerkrachten en schoolmedewerkers. Die eerste

Lees verder »