fbpx

Dagboek van een buddy: Vera (2)

Graag blik ik terug op de derde workshop van de opleiding ‘Meester in Empowerment’. Vervolgens vertel ik je hoe de eerste ontmoeting met mijn kanszoekende buddy verliep.

Workshop Gelijkwaardigheid

De docent deed vooral uit de doeken hoe je communiceert met iemand op gelijke voet. De kanszoekende buddy moet de kans krijgen om zelf naar oplossingen te zoeken. Daarom is het niet goed om iemand voortdurend te sturen.

Niemand wil een patiënt of cliënt zijn. Liever een mens onder de mensen!

Belangrijk is ook dat je als kansbiedende buddy je eigen tekortkomingen uitspreekt. Want de perfecte buddy bestaat immers niet.
Het is niet zo dat alleen de kanszoekende buddy raad kan vragen aan jou. Dat doe je wederzijds zodat iedereen zijn talenten kan inzetten. 

Iedereen is eigenaar van zijn/haar leven!

Enkel in een gelijkwaardige relatie is er plaats voor echt vertrouwen, respect, ondersteuning, openheid en dialoog – zonder veroordeling of machtsgevoel. De gelijkwaardige behandeling en de nadruk op vraaggestuurde zorg maken het mogelijk om eigenwaarde te herstellen en veerkracht te verhogen.

De belangrijkste rol van de kansbiedende buddy is er zijn.

 Hierboven vind je drie belangrijke waarden die versterkt in een gelijkwaardige relatie.

De eerste ontmoeting met mijn buddy Binta

Midden april was het dan zover: mijn eerste ontmoeting met Binta. Ik was goed op tijd ter plaatse en toch wel wat zenuwachtig want veel wist ik nog niet. Ik had enkel haar naam.

Twee vrouwen zitten samen op een bankje Foto door Karina Carvalho – Unsplash

Stipt om 16.30 u. was ze daar, samen met haar begeleidster Ine. Deze laatste stelde haar kort voor en liet ons dan alleen zodat we kennis konden maken.

Het leek wel of ik een black-out had, ik kon me niets meer inbeelden van wat er nu weer allemaal gezegd was tijdens de opleidingsdagen. 🙂 Ik besloot dan maar om een aantal vragen te stellen zoals: Hoe oud ben je? Wat studeer je?

Het werd mij al vrij snel duidelijk dat deze jonge meid al een hele rugzak met zich meedraagt. Ze is heel lief en rustig en ook wel wat verlegen.

Na een tijdje stelde ik haar de vraag of ze het leuk zou vinden om nog eens terug af te spreken en ik kreeg een positief antwoord. Onze eerste afspraak staat vast: ik haal haar op zaterdag op en we maken een wandeling in Mechelen.

Dezelfde avond kreeg ik nog een e-mail van haar begeleidster dat Binta heel enthousiast was over onze ontmoeting. Dat deed heel veel deugd want ik deelde hetzelfde gevoel!
Ik kijk uit naar onze eerste echte afspraak en hoop een verschil te kunnen maken in het leven van Binta door er voor haar te zijn!

Groetjes,

Vera (luctor et emergo)

Heb je zelf ook interesse om het buddytraject en de bijbehorende opleiding te volgen?
Neem dan een kijkje op www.armentekort.be/buddy en www.armentekort.be/gratis-opleiding.

Heb je de behoefte om met iemand in vertrouwen te kunnen praten? Ga je door een moeilijke periode? Meld je dan aan om een buddy te krijgen.

Share on facebook
Deel op Facebook
Share on twitter
Deel op Twitter
Share on linkedin
Deel op Linkdin
Share on whatsapp
Deel op Whatsapp

Gelukkig zijn er mensen zoals u

Naar een samenleving zonder kansarmoede

Met één klik. Tussen twee mensen.

Kansrijke en kansarme stadsgenoten met elkaar verbinden. Dat is de essentie van onze werking. Ze gaan samen op stap en worden vrienden, buddy’s. Vanuit die klik ontstaan er nieuwe kansen.

Las je deze verhalen al?

Corona maatregelen
We blijven bereikbaar

Volg ons verhaal in je mailbox!