fbpx

Eén knuffel kan zo ontwapenend zijn

Jammer toch hoe de knuffel op één jaar tijd verworden is tot een felomstreden handeling. Vroeger kon je ze al eens tegenkomen op het straattoneel, de knuffelaars. Borden die hoog de lucht in prijkten met het gewaagde opschrift ‘free hugs for everyone’. Een ludieke actie die bruist van liefde wordt plots beschouwd als een gevaar voor de volksgezondheid. De knuffel heeft plaats moeten ruimen voor de elleboog. Het meest puntige en harde onderdeel van het menselijke lichaam, daarmee begroeten we elkaar.

Ik werd er even stil van toen Deborah, een van onze kanszoekende stadsgenoten, tegen haar buddy zei dat ze enorm was verschoten tijdens hun tweede ontmoeting. “Het was volop corona en we hadden voor een tweede keer afgesproken. Ik zat toen ontzettend slecht in mijn vel en na een kort gesprek met Tamara barstte ik in tranen uit. Ze kwam naar me toe en nam me in haar armen, ze liet me niet meer los, dat had ik nooit verwacht.”

Hier laat ik Deborah en Tamara verder aan het woord (de twee zitten in elkaars bubbel).

Hoe het allemaal begonnen is:

Deborah: “Ik ben in contact gekomen met ArmenTeKort via het wijkteam van CAW Luchtbal. Ik bevond me in een heel duistere periode van mijn leven. Ik leefde volledig afgesloten van de buitenwereld en zat voortdurend binnen in mijn appartement. Ik was ook echt aan het worstelen met zelfmoordgedachten. Het is mede dankzij Dorian, een werknemer van ArmenTeKort, dat ik me eerst heb laten opnemen in een instelling om te werken aan mezelf. Na die periode heb ik opnieuw contact opgenomen met ArmenTeKort. Twee maanden later kreeg ik dan bericht dat ze een buddy voor mij hadden gevonden. De tranen schoten me in de ogen.”

Tamara: “Onze eerste kennismaking was online en dat vond ik best spannend. Je hebt geen idee wie er aan de andere kant van de webcam tevoorschijn zal komen en of het wel zal klikken. Na ons eerste videogesprek had ik er wel meteen een goed gevoel bij. Het gesprek liep heel vlot en we hadden best veel om over te praten.”

Deborah: “Voor mij voelde het echt aan alsof ik Tamara al jaren kende. Ik heb toen veel over mezelf verteld, ook zaken die niemand anders weet. Vanaf dan is Tamara op korte tijd enorm veel voor mij gaan betekenen.”

“Tamara is op korte tijd enorm veel voor mij gaan betekenen.”

Buddy zijn, wat houdt dat juist in?:

Deborah: “Ik had letterlijk nood aan iemand die me uit mijn kot kon trekken. Tamara is daar goed in geslaagd. We kennen elkaar nog maar een aantal maanden maar ik ben enorm blij dat ze in mijn leven gekomen is. Ik kan alles tegen Tamara zeggen zonder bevooroordeeld te worden en dat is echt waar ik nood aan heb. Tamara is op het perfecte moment in mijn leven gekomen. Ik heb geen ouders meer en voor de rest heb ik niemand anders om op terug te vallen. Als er dan zo iemand in mijn leven komt, kan ik daar alleen maar dankbaar voor zijn.”

Tamara: “Ik vind het ongelooflijk hoe jij jezelf zo kan uitdrukken en dat op die manier durft te verwoorden. Ook voor mij is het zeer waardevol. Het is fijn om er voor iemand te kunnen zijn en je krijgt daar ook veel liefde van terug. Ik hoop gewoon dat Deborah in de toekomst de moed en het vertrouwen vindt om zichzelf te zijn. Ze twijfelt continu aan zichzelf terwijl dat helemaal niet hoeft.”

Deborah: “Dat klopt, ik heb heel weinig zelfvertrouwen. Ik heb vaak het gevoel dat ik niet thuishoor op deze aardbol en dat mijn leven geen nut heeft. Mijn leven is een opeenstapeling van tegenslagen en in al die negativiteit ben ik mezelf verloren. Waar ik mezelf momenteel aan optrek is dat ik twee mensen heb om op terug te vallen, mijn beste vriend en Tamara. Laat Tamara nu net de gids wezen in de zoektocht naar mezelf.”

“Er is niet veel nodig om iemand anders vooruit te helpen. Tijd en aandacht betekenen zo veel.”

Ook jij kan een verschil maken:

Deborah: “Ik zou ArmenTeKort aan iedereen aanraden. Hoe slecht je u ook voelt, stap er gewoon met beide voeten in. Een buddy is iemand die er altijd zal staan. Op de goede, maar ook op de slechte momenten. Zeker in deze tijden is dat iets uniek.

Tamara: “Alle beetjes helpen. Ik heb ontdekt dat er weinig voor nodig is om iemand anders te helpen. Tijd en aandacht, meer moet dat niet zijn.”

Hopelijk verschijnt die warme knuffel snel terug op het straattoneel!

Geschreven door: Robbert Leysen
Foto’s: Sigrid Spinnox

Share on facebook
Deel op Facebook
Share on twitter
Deel op Twitter
Share on linkedin
Deel op Linkdin
Share on whatsapp
Deel op Whatsapp

Gelukkig zijn er mensen zoals u

Naar een samenleving zonder kansarmoede

Met één klik. Tussen twee mensen.

Kansrijke en kansarme stadsgenoten met elkaar verbinden. Dat is de essentie van onze werking. Ze gaan samen op stap en worden vrienden, buddy’s. Vanuit die klik ontstaan er nieuwe kansen.

Las je deze verhalen al?

Buddy in de kijker
ArmenTeKort vzw

Buddyverhaal: Mark en Stijn

Drie jaar geleden werden Mark en Stijn bij elkaar gebracht via ArmenTeKort. Mark had er al een intensieve levensrit op zitten en had nood aan

Lees verder »
Corona maatregelen
We blijven bereikbaar