fbpx

Een leesgroep voor en door buddy’s

Sterke verhalen maken sterke mensen.

Dit is de filosofie van het Lezerscollectief, een netwerk van leesbegeleiders in Vlaanderen dat via samen-leesbijeenkomsten grote literatuur voor iedereen toegankelijk maakt en inzet om mensen te verbinden en versterken. Zoals in één van onze eerste blogposts besproken, sluit dit naadloos aan bij de missie van ArmenTeKort. Sinds begin 2018 organiseert één van onze buddy’s dan ook een tweewekelijkse leesgroep voor buddy’s. We zijn hier apetrots op en delen hieronder graag enkele belevingen van deelnemers.

front

De leesgroep, …. een verrassend en verrijkend,… een écht tof initiatief

Betreffende de leesgroep kreeg ik van iemand zulke positieve klanken te horen dat mijn buddymaatje en ik gewoon, puur vanuit nieuwsgierigheid, er ook eens naartoe trokken.

In de huiskamer van Rudi, bij een tas koffie, thee en lekkere koekjes, werd een mooi, sterk verhaal in stukjes voorgelezen. Na elk stuk werden we vrijblijvend uitgenodigd om te vertellen wat ons trof in deze tekst, wat we bv. mooi vonden of wat het verhaal bij ons opriep, of het herkenbaar was, welke vragen we ons er bij stelden. Wilde je gewoon alleen luisteren, dan kon dat ook. 

Vrij vlug ging het er spontaan en geanimeerd aan toe. Er was véél respect aanwezig tijdens het luisteren en spreken en we leerden van mekaar. 

Het is verrassend en waardevol als je samen over een tekst kan nadenken en praten. Iedereen haalt er wat anders uit. Tof om dat te mogen beluisteren en te laten doordringen.

Dit initiatief werkt verbindend, is verrijkend en is echt de moeite waard! 

Ik zou zeggen: “Kom ook eens en gun jezelf deze waardevolle belevenis” !

– Mia

Onthaasten

Daarna lezen we nog een gedicht: “Tijd” van M. Vasalis. In het gedicht bedenkt de dichter dat hij vertraagd leeft en de natuur rondom hem sneller beweegt en zo vreemd overkomt. Iemand moet denken aan een periode waarin ze probeerde te onthaasten, waardoor de mensen rondom haar zo ongelooflijk heftig en ongeduldig overkwamen.

– Fiene

Taal, daar begint en eindigt het mee

Ik ondervind de kracht van taal bij elke bijeenkomst van de leesgroep. Het lezen, binnen een verhaal en een gedicht, van een ervaring, van een invalshoek, vanuit een ‘vreemd’ standpunt, laat mij genieten van een gelukkig samengaan van ervaring en de uitdrukking ervan. En het confronteert mij met mijn eigen leefwereld. En of ik dat nu verwoord in de groep of het nestelt zich in mij, in alle geval, stuwt het me om bewuster te leven, om bewuster om te gaan met mijn gevoelens.

Meer nog, in die ontspannen sfeer van niks moet en alles kan (uitgesproken worden), hoor ik de levenservaringen van werelden die ik helemaal niet ken, hoor ik hoe mensen ineens zichzelf verrassen en zeker mij, als ze verwoorden: dit doet iets met mij… ik herinner me… voor mij was die ervaring helemaal anders… ik herinner me…

Taal, daar eindigt het mee. Het is mijn diepste overtuiging dat iets onder woorden krijgen, moet! En dat kan even goed zijn omdat iemand anders het gezegd of geschreven krijgt als wanneer ik daardoor zelf word aangestoken om het helemaal op mijn eigen manier te zeggen. Mondiger door het leven gaan, bewuster leven, kunnen uitdrukken wat er diep in mij leeft, worstelt, groeit en bloeit, het blijft mijn volle overtuiging dat ik daar verrijkt uit kom, meer mens, meer mens voor de anderen.

– Rudi

——————————————————————————————————————

Wil je zelf ook de kracht van samen lezen ervaren? Neem contact op met marleen.van.dyck@telenet.be om vrijblijvend een keer deel te nemen!

Share on facebook
Deel op Facebook
Share on twitter
Deel op Twitter
Share on linkedin
Deel op Linkdin
Share on whatsapp
Deel op Whatsapp

Gelukkig zijn er mensen zoals u

Naar een samenleving zonder kansarmoede

Met één klik. Tussen twee mensen.

Kansrijke en kansarme stadsgenoten met elkaar verbinden. Dat is de essentie van onze werking. Ze gaan samen op stap en worden vrienden, buddy’s. Vanuit die klik ontstaan er nieuwe kansen.

Las je deze verhalen al?

Corona maatregelen
We blijven bereikbaar

Volg ons verhaal in je mailbox!