Empowerment meten via Sensemaker

Kirsten Van Camp en Eva Wuyts meten empowerment bij onze buddy’s op een innovatieve manier. Hieronder lees je hun eerste blogbericht.

Hoe je empowerment meet

Door innovatie en empowerment samen met opgeleide buddy’s kansarmoede overwinnen. Dat is de ambitieuze missie van ArmenTeKort. Met empowerment bedoelen we de kracht van mensen in kansarmoede herkennen en versterken. Hoe weten we bij ArmenTeKort vzw nu of dit proces van empowerment bij elk buddyschap goed verloopt? Met andere woorden: werpt onze methodiek van buddytrajecten wel de nodige empowermentvruchten af? 

Momenteel werken we hard aan de methoden om deze vragen op een wetenschappelijk onderbouwde manier te beantwoorden. We benaderen deze vragen via twee verschillende invalshoeken: enerzijds via een klassieke empowermentvragenlijst, anderzijds via de narratieve tool SenseMakerDie laatste tool nemen we in dit blogbericht wat beter onder de loep. 

Iedereen kan een verhaal vertellen en dat maakt de tool erg toegankelijk.  

Cruciale verhalen

Zoals hierboven vermeld is SenseMaker een narratieve tool. Via de verhalen – of narratieven – krijgen we een beter inzicht in een situatie. In het geval van ArmenTeKort vzw dan specifiek verhalen over empowerment. Die verhalen zetten meteen ook de meerwaarde van deze tool in de verf. In tegenstelling tot een klassieke vragenlijst biedt SenseMaker de mogelijkheid om echt te luisteren naar mensenDoor te vertrekken vanuit concrete ervaringen van onze buddy’s, krijgen mensen een stem. Bovendien biedt SenseMaker nog tal van andere voordelen. Zo is er minder taalvaardigheid voor nodig dan voor het invullen van een – vaak academisch ontwikkelde – vragenlijst. En het vergt wat minder zelfreflectie. Iedereen kan een verhaal vertellen en dat maakt de tool erg toegankelijk.  

We vragen onze buddy’s niet om een willekeurig verhaal met ons te delen. Wel één dat volgens hen hun recente evolutie in het empowermentproces tekent.

Concreet stellen we hen de volgende vraag:  

Vertel iets dat je in de laatste zes maanden hebt gedaan dat belangrijk kan zijn voor je toekomst. Het kan iets positiefs of iets negatiefs zijn. Wat is er precies gebeurd? Waarom is dit moment je bijgebleven?

Zelfreflectie

Daarna volgen een aantal bijkomende vragen zodat de verteller zelf zijn of haar verhaal kan interpreteren. Dat vereist wel wat zelfreflectie maar dankzij het concrete verhaal gaat dat wat vlotterBij de opvolgvragen zijn er geen goede of foute antwoorden. We hebben vooral interesse in de visie van de buddy’s. In Afbeelding 1 hieronder zie je een voorbeeld van de opvolgvragen en antwoordmogelijkheden.

 Afbeelding 1: Voorbeeld van enkele opvolgvragen en hun antwoordmogelijkheden  

SenseMaker verschaft een rijkdom aan informatie. Door de ervaringen en verhalen van buddy’s op grote schaal te verzamelen, ontstaan er immers bepaalde patronen en trends. Die leveren inzicht in het empowermentproces en zijn onderliggende waarden, drijfveren, gevoelens en dynamieken.

Bovendien kunnen we de evolutie van een persoonlijk empowermentproces beter in kaart brengen. Want we verzamelen de verhalen vier keer tijdens één buddytraject én zowel bij de kanszoekende als bij de kansbiedende buddy.

Overtuigd door de grote meerwaarde van de tool, begonnen we met de implementatie van SenseMaker sinds september 2019. De verhalen sijpelen stilaan binnen en spiegelen op een mooie manier de ontwikkelingen in het leven van onze buddy’s af.

 

 

Een bloemlezing van empowermentverhalen

Recent had ik ruzie met mijn moeder. Dit is niet de eerste keer. De vorige keren dat dit gebeurde deed ze achteraf alsof er niets gebeurd was, terwijl ik het liever wou uitpraten. Ons telefoongesprek eindigde in mijn moeder die de telefoon oplegde. Ik heb besloten dat ik dit niet meer wil in mijn leven en het niet meer aankan. Ik ga haar niet meer bellen vanaf nu. Dit gaat ervoor zorgen dat meer tijd heb om andere mensen te leren kennen in de toekomst. Ik ga me ook sterker en positiever voelen zonder haar negativiteit. – Anoniem 

Ik heb de sleutel van mijn nieuw appartement gekregen; da’s precies een balzaal! Ik heb goeie buren, hij komt af en toe eens aankloppen om mij een zakske te geven. Op een bepaald moment heb ik een drink gegeven. Mijn nonkel, meter en een paar vrienden waren erbij. Mijn nicht had geen tijd. Alleens spijtig dat mijn twee broers er niet bij waren. Mijn buddy was er ook. De dag nadien was het wel wat minder: de afwas moest gedaan worden… Maar deed deugd dat iedereen er was, behalve dus mijn broers. Mijn doel is om mijn familie nog eens allemaal samen te krijgen, ook mijn twee broers, dat ik ze niet alleen op facebook zie. – Ronny  

Toch loopt de implementatie van SenseMaker niet altijd van een leien dakje. Vaak is het moeilijk om een afspraak vast te leggen of om, tijdens een afspraak, tot een goed verhaal te komen. Het blijkt een pittige uitdaging om de tool goed van de grond te krijgenDat vormt een mooi leerproces voor ons, waarbij we met vallen en opstaan ondervinden wat de beste manier is om goede verhalen te sprokkelen. Wij blijven ons de komende maanden volop engageren om het volle potentieel van het tool te benutten en hopen binnenkort een nieuw blogbericht te kunnen wijden aan de eerste resultaten. 

Auteur: Kirsten Van Camp

Bron: www.voicesthatcount.net 

Oproep (1): Heb je na het lezen van deze blogpost zin gekregen om mee verhalen te sprokkelen bij onze kanszoekende buddy’s? We zijn nog steeds op zoek naar helpende handen (en oren) om ons hierbij te helpen. Bij interesse, e-mail naar eva.wuyts@armentekort.be

Oproep (2): We verzamelen niet alleen verhalen bij kanszoekende buddy’s, maar zijn eveneens geïnteresseerd in de verhalen die kansbiedende buddy’s te vertellen hebben. Welke (positieve of negatieve) veranderingen hebben zij recent opgemerkt bij hun kanszoekende buddy? Ben jij kanszoekende buddy en wil je graag je verhaal delen met ArmenTeKort vzw? Vertel je verhaal online.

Gerelateerde artikels

Schrijf je in op onze nieuwsbrief

En mis geen enkel verhaal van ArmenTeKort

Share on facebook
Deel op Facebook
Share on twitter
Deel op Twitter
Share on linkedin
Deel op Linkedin
Share on whatsapp
Deel op Whatsapp

Gelukkig zijn er mensen zoals u

Naar een samenleving zonder kansarmoede

Met één klik. Tussen twee mensen.

Kansrijke en kansarme stadsgenoten met elkaar verbinden. Dat is de essentie van onze werking. Ze gaan samen op stap en worden vrienden, buddy’s. Vanuit die klik ontstaan er nieuwe kansen.

We leren je graag kennen op één van onze volgende sessies:

Geen evenementen gevonden!
Meer laden
Geen evenementen gevonden!
Meer laden

Samenbergop zoeken 30 buddy’s voor een traject van twee jaar. Ze maken duo’s van kanszoekende en kansbiedende inwoners uit Wetteren en randgemeentes.

Meer info & inschrijven