fbpx

“Ons buddytraject zit erop, maar we blijven vriendinnen”

Twee stadsgenoten gaan samen op pad

Tijd en engagement, met deze wapens trekt ArmenTeKort (ATK) naar het strijdtoneel om de samenleving te ontdoen van kansarmoede. Na een gratis professionele opleiding worden een kansrijke en een kanszoekende stadsgenoot aan elkaar gekoppeld. Dit buddyduo gaat de komende twee jaar het engagement aan om tijd door te brengen met elkaar, met als doel de kanszoekende persoon terug in zijn kracht te stellen.

 

Wie denkt dat dit een eenzijdig proces is, heeft het mis. Zo begaf Galia zich ruim twee jaar geleden op het strijdtoneel. Wanneer ze op het einde van de rit terugblikt blijkt er van een strijd echter geen sprake te zijn. Eerder een prachtig schouwspel waarbij twee individuen, met een totaal verschillende achtergrond, naar elkaar toegroeien tot een harmonieus geheel.

 

Hier laat ik Galia, een van onze kansbiedende buddy’s, aan het woord.

Galia en Dorotea vormen al meer dan twee jaar een buddyduo. Foto: Sigrid Spinnox

 

Hoe het voor mij allemaal begonnen is?

“Ik ben eigenlijk afgegaan op een openstaande vacature bij ATK. Ik had me kandidaat gesteld maar was net te laat, de vacature was reeds ingevuld. Toen Theo me vroeg of ik toch niet iets anders zou kunnen betekenen voor ATK ben ik naar een infosessie gegaan. Nadien was er voor mij geen twijfel mogelijk. Ik heb me onmiddellijk ingeschreven voor de opleiding.”

 

“De opleiding was enorm leerrijk. Er werden heel wat modules gegeven die op persoonlijk vlak veel voor mij betekend hebben. Tijdens die periode had ik een zware burn-out. Dit traject heeft me enorm geholpen om terug met mezelf te leren omgaan en in relatie te treden met individuen die zelf ook nieuwe kansen zouden kunnen gebruiken. Ik zou het omschrijven als wederzijds empowerment. Tijdens de opleiding vond ik het ook zeer confronterend om oog in oog te staan met mijn eigen vooroordelen. Het is heel waardevol om alle modules te volgen en daar echt met je volledige bewustzijn aanwezig te zijn.”

 

En dan komt het moment waarop je gekoppeld wordt

“Marijke heeft me geïntroduceerd aan Dorotea en het klikte meteen. We hebben een uurtje gepraat op het bureau van ATK waarna we meteen de stad zijn ingetrokken. Heel die dag hebben we eigenlijk samen in Antwerpen doorgebracht. We koesteren nog steeds mooie herinneringen aan dat eerste contact. Ondertussen, twee jaar later, is Dorotea een echte vriendin geworden. We hebben samen al zo veel leuke dingen gedaan. Zo gaan we regelmatig naar expo’s of andere culturele activiteiten, meditaties en yogalessen en we houden alle twee van tekenen. Dorothea is een heel tof persoon en is ook enorm geliefd bij mijn kinderen. Ze komt af en toe met de trein tot bij mij thuis, maar ze is vooral mijn gids in Antwerpen. Ik heb hier echt een vriendin aan overgehouden waarbij ik terecht kan voor zowel de mooie als moeilijke momenten. Echte vriendschap.”

 

“Ik heb hier echt een vriendin aan overgehouden waarbij ik terecht kan voor zowel de mooie als moeilijke momenten.”

 

Galia leert Dorotea al te graag wat yoga tips & tricks. Foto: Sigrid Spinnox

 

De toekomst na een doorlopen traject

“Ik wil absoluut vriendinnen blijven en contact blijven houden met Dorotea. Gewoon zoals we het eigenlijk tot nu toe hebben gedaan. We hebben echt een mooie vriendschap opgebouwd. Ik doorliep zelf een aantal moeilijke periodes gedurende de voorbije twee jaar en kon daar met haar telkens heel open over spreken. Ze heeft me daarin altijd enorm gesteund. Ik zou ook zo blij worden moest Dorotea terug krachtig op haar eigen benen staan. Haar zien stralen wanneer ze haar dromen aan het verwezenlijken is. Heel wat van haar dromen ken ik en ben dan ook dubbel benieuwd naar wat er nog allemaal te komen staat.”

 

“Door onze vriendschap heeft Dorotea veel meer zelfvertrouwen gekregen. Zaken die ze vroeger beangstigend vond durft ze nu met gemak terug aan. Dat is zo mooi om mee te maken.”

 

“Ik zou iedereen aanraden om zich in te schrijven voor deze opleiding. Het is een enorm waardevolle ervaring die je op persoonlijk vlak heel wat groeikansen biedt. Dankzij de steun van ArmenTeKort en de opleidingen kan je echt de wereld verrijken op een andere manier.”

 

 

 

Dorotea gidst Galia door Berchem en Antwerpen heen. Foto: Sigrid Spinnox

Share on facebook
Deel op Facebook
Share on twitter
Deel op Twitter
Share on linkedin
Deel op Linkdin
Share on whatsapp
Deel op Whatsapp

Gelukkig zijn er mensen zoals u

Naar een samenleving zonder kansarmoede

Met één klik. Tussen twee mensen.

Kansrijke en kansarme stadsgenoten met elkaar verbinden. Dat is de essentie van onze werking. Ze gaan samen op stap en worden vrienden, buddy’s. Vanuit die klik ontstaan er nieuwe kansen.

Las je deze verhalen al?

Buddy in de kijker
ArmenTeKort vzw

Buddyverhaal: Ann en Jasmina

Jasmina (links) en Ann (rechts) zijn sinds vorig jaar buddy’s van elkaar: een vrijwilliger en een buurtgenoot die elkaar inspireren en tijdelijk versterken. Twee jonge,

Lees verder »
Corona maatregelen
We blijven bereikbaar