fbpx

Het niet breed hebben? Niet om mee te lachen!

Voor het nieuwe Eén programma “Taboe” gaat Philippe Geubels elke week op bezoek bij mensen waar je eigenlijk niet mee mag lachen, om er vervolgens samen met hen toch mee te lachen. Eén van deze taboes is armoede. De TV-makers riepen hiervoor de hulp in van ArmenTeKort om in contact te komen met “mensen die het niet breed hebben”. 

ArmenTeKort ga de vraag naar medewerking aan het programma door aan enkele van onze kanszoekende buddy’s. We delen hieronder graag twee van hun reacties.

taboe

“Eigenlijk vroeg ik mezelf af, hoe men een programma met humor kan maken over armoede? Hoe onnozel is het om zelfs daar maar aan te denken. Het taboe rond armoede verbreken? Zolang de Staat niets doet aan de situatie van de armen, dan wordt het leven voor hen nog moeilijker.

Aan armoede is er geen humor te beleven. De armen hebben het al moeilijk genoeg om hun dag door te maken, hun leven een beetje op orde te krijgen, te OVERLEVEN.

Kan ik nog lachen? Ja. Heb ik plezier in mijn leven? Weinig. Er valt ook weinig plezier en humor te beleven bij mensen in armoede.

Zelfs als ik met mijn buddy op stap ben, dan wordt er enkel over serieuze dingen gepraat, over de beleving van bepaalde situaties.

Ik kan oprecht gelukkig zijn met een wandeling met ons tweeën en de hondjes. Ik kan oprecht gelukkig zijn met samen een soepke te gaan eten, eens iets te gaan drinken. Maar lachen en humor komt er amper bij.

Ik kan blij zijn met mijn tomatenplanten die weelderig groeien in mijn tuintje.

Ik kan genieten van mijn vuilbak geraniums die al 6 jaar meegaan en waar heel de buurt plantjes van staan heeft. Daar ben ik fier op, dat is dan ook alles.

Ik kan genieten van de zon op sommige dagen als ik buiten kan.

Ik kan oprecht genieten van de warmte van de mensen hier om mij heen.

Ik ken heel weinig arme mensen die al lachend en dansend door hun leven gaan. De zorgen zijn te overweldigend om vrank en vrij door het leven te gaan.

Armoede en humor gaan niet samen. Ik zou alleen maar mijn miserie kunnen vertellen en de weinige dingen waar ik gelukkig van word.”

– An

 

“Anderen noemen het: “niet te breed”. Ik noem het een grote rijkdom als je van de kleine dingen in het leven weer kunt genieten! Niet altijd even gemakkelijk om het met minder geld te moeten doen, maar je voelt je soms oh zo rijk. Sociale kracht, genieten van de zon, de regen, … de kleine dingen. Jammer dat mensen dat niet meer kunnen!”               

– Sabine

Er valt misschien niet veel te lachen, als mensen het niet breed hebben, maar we kunnen wel veel van hen leren. Benieuwd wat de conclusie zal zijn van Philippe Geubels én van jullie als kijker in zijn aflevering over armoede!

– Eva Wuyts, kennisbeheerder ATK

Share on facebook
Deel op Facebook
Share on twitter
Deel op Twitter
Share on linkedin
Deel op Linkdin
Share on whatsapp
Deel op Whatsapp

Gelukkig zijn er mensen zoals u

Naar een samenleving zonder kansarmoede

Met één klik. Tussen twee mensen.

Kansrijke en kansarme stadsgenoten met elkaar verbinden. Dat is de essentie van onze werking. Ze gaan samen op stap en worden vrienden, buddy’s. Vanuit die klik ontstaan er nieuwe kansen.

Las je deze verhalen al?

Boeken: Mijn vriend Crenshaw

Verhalen als venster op de wereld. Om thema’s bespreekbaar te maken, ook voor kinderen. Het perspectief van de personages kan verrassen, ontroeren, verduidelijken, inspireren,… Meer

Lees verder »
Corona maatregelen
We blijven bereikbaar

Volg ons verhaal in je mailbox!