Krachten ontdekken in een ander: hoe doe je dat?

 Als buddy krijg je na zes maanden nieuwe workshops. Want tijdens het buddytraject duiken er nieuwe uitdagingen op. Je leert er extra vaardigheden die jouw buddyschap en privéleven ten goede komen.

Voorbije zaterdag nam ik deel aan de workshop “Krachten ontdekken en versterken”. Als we bij ArmenTeKort vzw spreken over “empowerment van je buddy”, dan is het zoeken van krachten cruciaal. Maar hoe doe je dat dan precies? Wij geven tips!

krachten versterken

De kunst van krachten ontdekken en versterken is niet alleen nuttig in het buddyschap. Misschien ben je teamleider en wil je je werknemers op een positieve manier stimuleren? Of je bent moeder van een onzekere tiener en je wil hem/haar laten inzien dat hij/zij wel degelijk talenten heeft? Of een goede vriend van jou zit thuis met een burn-out en je wil hem bijstaan in het zoeken van zijn weg? 

Krachten ontdekken en versterken, empowerment, iemand zijn of haar potentieel laten vinden: eigenlijk zijn het allemaal dezelfde woorden. Wat je in essentie doet, is zelfvertrouwen aanwakkeren. Eigenwaarde is de sleutel. Helaas heeft niet iedereen de kans gekregen om dat verder te ontwikkelen.

Een gebrek aan vertrouwen trekt ons van de bodem naar beneden en duwt ons van de top dieper. Het verplettert ons tussen een stortvloed van ‘niet kunnen’, ‘niet willen’ en andere onmogelijkheden. Zonder vertrouwen komen we vast te zitten. En als we vastlopen, hoe kunnen we dan starten?

Deze (vertaalde) quote komt van Brittany Packnett. Brittany is een Amerikaanse award-winning activiste en wijdt haar leven aan het verspreiden van zelfvertrouwen. In haar Ted Talk “How to build your confidence and spark it in others” somt ze drie dingen op die we nodig hebben om dat zelfvertrouwen te creëren.

    1. Toestemming
    2. Gemeenschap
    3. Nieuwsgierigheid

Toestemming krijgen is de start van het zelfvertrouwen, de gemeenschap rondom je voedt het vertrouwen en de nieuwsgierigheid van anderen laat het verder groeien.


CONCREET?

Wanneer je als maatschappij bepaalde mensen wel en anderen niet toestaat om zelfvertrouwen te hebben, creëer je een diepe kloof. In de jaren zestig was het ondenkbaar dat een zwarte vrouw het zelfvertrouwen kon hebben om zichzelf te laten horen en zien. Vandaag vinden we het vreemd als een man in kansarmoede met zelfvertrouwen zijn entree maakt. We zouden het zelfs ‘pretentie’ of ‘profiteren’ noemen, want hoe kan die man zo zelfverzekerd zijn om een uitkering of andere hulp vragen – ook al heeft hij daar recht op? Onze maatschappij hecht aan de ene persoon meer waarde dan aan de andere. Een waardeoordeel waar we snel vanaf moeten.

pion schaken Er is meer potentieel verborgen dan je kan zien.

Maar dus: toestemming. Wanneer de samenleving vindt dat iemand geen zelfvertrouwen màg hebben, wees dan de persoon die wél die toestemming geeft. “Hey, jij hebt evenveel recht als een ander om fier te zijn op wie je bent”. Et voilà, meer dan dat moet het niet zijn om een vuurtje aan te wakkeren.

Die positieve bevestiging rondom jou is de volgende stap: gemeenschap. Laat je omringen door mensen die jou het zelfvertrouwen gunnen en het bij twijfelachtige momenten weer oppikken. Zo blijf je jezelf en elkaar voeden met positieve gedachten.

Een laatste stap is de nieuwsgierigheid van anderen. Wanneer je niet in een traditioneel vakje past, zullen anderen versteld staan van je zelfvertrouwen. Ze zijn benieuwd hoe jij het voor elkaar krijgt en zullen soms zelfs jaloers zijn. “Hoe blijf je zo zelfzeker in jouw situatie?” – een vraag die misschien start uit ongeloof maar een groot stuk nieuwsgierigheid met zich meebrengt. Een vraag die jouw zelfvertrouwen erkent en het uit fascinatie verder laat groeien. Want jij kan iets dat andere mensen niet hadden verwacht. Knap, toch?

Your location is not your destination. – Danielle R. Moss

Naast het aanwakkeren van zelfvertrouwen met empowerment van het potentieel als einddoel, geraak je niet ver zonder de nodige middelen. Je kan dan wel boordevol potentieel en zelfvertrouwen zijn, als niemand je de juiste tools aanreikt, dreig je stil te vallen.

Dr. Danielle R. Moss, CEO bij Oliver Scholars en hevige activiste voor een gelijkwaardige toekomst voor zwarten en latino’s, kaart het gebrek aan die middelen aan in haar talk over “het vergeten midden”.

Danielle ziet het als een vicieuze cirkel: waarom zou ik geloven in mijn kunnen als de maatschappij mij niet de kansen geeft om verder te reiken? Waarom zou je middelen geven aan mensen die niet in zichzelf geloven? Ergo: het vergeten midden. Mensen die in het midden blijven trappelen omdat ze verwacht worden daar te zijn en blijven.

Een zonde, stelt Danielle, want op deze manier missen die mensen én de maatschappij heel wat talenten en krachten.

“Ik denk dat er een paar niet-geclaimde winnende loterijticketjes in het ‘vergeten midden’ zijn. Ik denk dat de remedie tegen kanker en het pad naar wereldvrede daar heel goed kunnen verblijven.”, aldus Danielle. Straffe uitspraak, maar er zit zéker een waarheid in. Wie weet wat voor onontdekt potentieel er in onze buddy’s zit? Zou het geen enorme schande zijn als dat nooit de wereld ziet? Zeker als je beseft dat wij, als buddy, op zo’n gemakkelijke manier hen daarin kunnen bijstaan?

Ik eindig graag met enkele concrete tips die je kan gebruiken, met alle credits voor bovenvermelde Ted Talk-dames en Arno van Vuur Werkt die de workshop zaterdag gaf.

– Vraag naar situaties waarin iemand zich energiek of enthousiast voelde.
Blijkt dat een moeilijke vraag? Vraag dan naar situaties uit het verre verleden – iedereen durft soms te vergeten wat hem gelukkig maakte voor ‘het echte leven’ toesloeg.

– Som niet op wat er allemaal verkeerd ging, maar vraag achter de intentie.
De meeste van onze buddy’s weten heus wel wat ze in de ogen van de ander “verkeerd” doen. Maar waar ze nooit naar bevraagd worden is de beweegreden van hun acties. Daar kan iets heel anders in schuilen. Een krachtige eigenschap bijvoorbeeld.

Laat ruimte voor verdriet en stilte.
Ook dat kan een mogelijkheid tot versterking zijn: “Ik vind het knap dat je met mij een koffie bent komen drinken want ik weet dat je het moeilijk hebt. Dankjewel daarvoor”.

– En bovenal: wees geduldig. Zelfvertrouwen groeit niet als klimop. Door steevast het positieve bij een ander te benoemen, plant je een zaadje dat stilaan groeit.

laten groeien

Benieuwd hoe we onze buddy’s nog empoweren?
Schrijf je in voor een van onze infosessies en teken voor de gratis opleiding!

Auteur: Hanne

Gerelateerde artikels

Schrijf je in op onze nieuwsbrief

En mis geen enkel verhaal van ArmenTeKort

Share on facebook
Deel op Facebook
Share on twitter
Deel op Twitter
Share on linkedin
Deel op Linkedin
Share on whatsapp
Deel op Whatsapp

Gelukkig zijn er mensen zoals u

Naar een samenleving zonder kansarmoede

Met één klik. Tussen twee mensen.

Kansrijke en kansarme stadsgenoten met elkaar verbinden. Dat is de essentie van onze werking. Ze gaan samen op stap en worden vrienden, buddy’s. Vanuit die klik ontstaan er nieuwe kansen.

We leren je graag kennen op één van onze volgende sessies:

Geen evenementen gevonden!
Meer laden
Geen evenementen gevonden!
Meer laden

Samenbergop zoeken 30 buddy’s voor een traject van twee jaar. Ze maken duo’s van kanszoekende en kansbiedende inwoners uit Wetteren en randgemeentes.

Meer info & inschrijven