fbpx

Meten en weten met Bart

Kan je jezelf even voorstellen?

“Ik ben Bart Pijkels, 55 jaar en ik werk als data scientist bij Lyreco, dat is een groothandel leverancier in kantoorartikelen en allerlei andere zaken voor op het werk.”

Op welke manier ben je zelf voor de eerste keer met ArmenTeKort in aanraking gekomen?

“Ik zag een vacature voor een job als data analist bij ArmenTeKort, maar was op dat moment eigenlijk niet op zoek naar ander werk. Mijn interesse was wel meteen gewekt omdat ik sowieso graag met data bezig ben. Ik heb toen gebeld naar de organisatie en gezegd dat ik me graag op één of andere manier wilde inzetten als vrijwilliger. Een tijdje later, na een fijne babbel op café, inderdaad toen mocht dat nog, hadden we een eerste idee klaarliggen van hoe we die samenwerking konden realiseren.”

Wat vond je toen zo boeiend aan de organisatie?

“Ik wilde mijn professionele skills inzetten in een sociale context.”

“Niet alleen het werken met data, maar ook het hele verhaal dat achter het project zit vond ik boeiend. Vrijwilligerswerk bij ArmenTeKort was de perfecte kans om mijn professionele skills te gaan inzetten in een sociale context en die twee te gaan combineren. Het verhaal blijft me boeien, al is data waarmee ik me bezighoud wel redelijk abstract. Vorig jaar ben ik naar het winterfeest geweest, dat was heel plezant om de mensen achter de cijfers te ontmoeten. Ik hoop dat ik door mijn bijdrage toch enkele mensen indirect vooruithelp.”

Wat is jouw rol binnen de organisatie?

“We gebruiken Salesforce om allerlei data te verzamelen. Dat gaat dan over: wie zijn onze buddy’s, kenmerken van die mensen, de fase waarin duo’s zich bevinden, resultaten van duo’s doorheen hun traject… De effectieve data-analyse doen we aan de hand van de tool PowerBI. Wat ik gedaan heb is die gegevens gaan onderzoeken en het beleid waar nodig aan passen aan de resultaten die daaruit voortkwamen.”

Waarom wil je al die data zo gedetailleerd in beeld brengen?

“De bedoeling van alle acties die je doet als data-analist is om op één of andere manier rendement op te brengen. Om de organisatie te verbeteren eigenlijk, in deze context wordt succes afgemeten op basis van de duur van buddytrajecten. We proberen een succesvol traject in beeld te brengen, om dan uiteindelijk onze matching daarop af te stellen en meer successen te verkrijgen bij komende trajecten. Dat is het idee, ik voer geen analyse uit om wat leuke grafieken en inzichten te krijgen. Dat is ook plezant hé, ik doe dat graag, maar dat is op zich waardeloos als je daar niets aan vastkoppelt.”

Wat motiveert je het meest om deze job vrijwillig uit te oefenen?

“Veel motivatie heb ik niet nodig, ik doe dit gewoon graag.”

“Data analyseren dat is wel mijn job, maar ik doe dat eigenlijk oprecht heel graag. Ik probeer mijn analytische skills in te zetten om de noden die er zijn te vertalen naar een programma en daar dan dingen uit te gaan halen. Toen ik de vacature zag vond ik het een fijne manier om iets te kunnen bijdragen aan een betere wereld. Dat is wel een hele grote term natuurlijk, maar uiteindelijk haal ik daar mijn energie wel uit. Ik zie dan dat er iets met mijn input gedaan wordt en dat vind ik plezant. Veel motivatie heb ik niet nodig, ik doe het graag en het is een aangename samenwerking.”

Is kansarmoede de wereld uithelpen geen te groot en daardoor onhaalbaar doel?

“Ja, inderdaad als je beetje cynisch bent zou je zeggen ‘ja wij gaan dat probleem niet oplossen’, maar ik vind het goed om dat niet te zijn. Als je enkele tientallen of honderden mensen vooruitgeholpen hebt in het leven en sterker gemaakt hebt om op eigen benen te staan, dan vind ik dat al knap. Meer dan dat kan je eigenlijk niet willen. De lat ligt hoog, maar de visie van ArmenTeKort zal op die manier ook doorsijpelen in andere omgevingen, mensen gaan mee nadenken over het thema, daarmee creëer je uiteindelijk een cruciaal draagvlak.”

Wat is the next big thing dat je hoopt te bereiken samen met de vzw?

“De analyse die ik daarnet beschreef op basis van de Salesforce data, daar hebben we ondertussen een redelijk afgewerkt verhaal. De volgende stap waaraan ik wil beginnen is om een aantal bevragingen die gebeurd zijn binnen de organisatie, om die ook aan elkaar te gaan koppelen. Nu zijn dat allemaal stand alone ondervragingen geweest waar ongetwijfeld resultaten uitgekomen zijn, maar die nog niet met elkaar gekoppeld zijn. Die inzichten aan elkaar vastbinden, is heel waardevol.”

Je mag zo groot en gek denken als je maar wil, wat zou jouw ultieme wens zijn voor de toekomst van ArmenTeKort?

“ArmenTeKort moet spontaan een belletje doen rinkelen.”

“Momenteel is het nog een regionaal project, het zou tof zijn als het concept aanslaat en kan groeien. Ik vind groeien in de zin van  ‘we hebben zo veel meer buddy’s die traject hebben afgelegd’ op zich niet zo interessant. Het wordt vooral interessant wanneer je er ook effectief meer mensen mee vooruit kan helpen. Een bekend aanspreekpunt worden in het maatschappelijk debat eigenlijk, waar je groot genoeg wordt om mee rond de tafel te zitten en te kunnen wegen op beleidsniveau. Eigenlijk zouden organisaties zoals ArmenTeKort en heel wat andere vzw’s niet eens nodig moeten zijn. Omdat we op een ultiem eindpunt een beleid en maatschappij willen bereiken, waar ArmenTeKort geen rol meer te vervullen heeft. Daar zijn we uiteraard nog lang niet. Tot het zover is denk ik dat het dus belangrijk is om vooral erkend te worden. Dat de naam ArmenTeKort spontaan een belletje doet rinkelen bij heel veel mensen en sociale organisaties.”

Share on facebook
Deel op Facebook
Share on twitter
Deel op Twitter
Share on linkedin
Deel op Linkdin
Share on whatsapp
Deel op Whatsapp

Gelukkig zijn er mensen zoals u

Naar een samenleving zonder kansarmoede

Met één klik. Tussen twee mensen.

Kansrijke en kansarme stadsgenoten met elkaar verbinden. Dat is de essentie van onze werking. Ze gaan samen op stap en worden vrienden, buddy’s. Vanuit die klik ontstaan er nieuwe kansen.

Las je deze verhalen al?

Corona maatregelen
We blijven bereikbaar