Nieuw schooljaar, nieuwe zorgen?

School kost geld, armoede kost punten

Gisteren was het opnieuw de eerste schooldag voor zo’n 1,2 miljoen kinderen en 164.000 leerkrachten en schoolmedewerkers. Die eerste schooldag is voor velen een heuglijke dag: ouders hebben weer rust binnenshuis, kinderen zien hun vriendjes terug en leerkrachten starten vol goede moed aan een nieuw jaar vol kennis om te delen. Voor heel wat mensen brengt een nieuw schooljaar helaas ook stress met zich mee. Stress voor de facturen die elk jaar hoger oplopen.


Vorige week zagen we in het nieuws dat armoedeorganisaties waaronder Netwerk Tegen Armoede en Welzijnszorg pleiten voor een maximumfactuur voor het secundaire onderwijs, zoals in het lager onderwijs reeds bestaat. Daar kwam niet uit alle hoeken sympathie voor maar Vlaams minister van Onderwijs Hilde Crevits bevestigde een pijnlijke waarheid: armoede is een complex probleem waarnaar nog veel onderzoek moet gebeuren.

Scholen samen tegen armoede

Wat wél reeds voorhanden is, is het project Samen tegen Onbetaalde Facturen (STOS): een tijdelijk samenwerkingsinitiatief tussen verschillende armoedeorganisaties (waaronder bovenvermelde) en onderwijsinstellingen, gefinancierd door de Vlaamse overheid.
Het project is sinds gisteren aan zijn tweede jaar gestart en samen met maar liefst 44 scholen gaan ze de strijd tegen armoede aan.

De 44 scholen in Vlaanderen en Brussel worden gratis maar deskundig begeleid door een vormingsmedewerker en een ervaringsdeskundige in armoede. Door samen een plan op te stellen voor aanpak en visie wil het project STOS ervoor zorgen dat het aantal onbetaalde facturen (in schooljaar 2017-2018 nog 10% van het totaal) sterk daalt en dat vooral meer scholen een doelgericht en kostenbewust beleid hebben rond armoede; wat nu niet het geval is voor 70% van onze scholen.

Dit jaar is er dus nog geen maximumfactuur voor het secundaire onderwijs, maar met het project STOS wordt er al een stap in de goede richting gezet.

Maar wat nu met die schoolfactuur die je niet of moeilijk kan betalen? En zijn al die kosten wel nodig? Moet je kind wel verplicht mee naar die uitstap?

Om ervoor te zorgen dat zowel de leerlingen als de ouders hun rechten weten, worden de belangrijkste vragen en antwoorden bijgehouden in een online kennisbank van de Scholierenkoepel. Daar kan je als ouder snel een gemakkelijk antwoord vinden op al je vragen.

Ook kan je tijdens het schooljaar een studietoelage aanvragen bij de Vlaamse overheid. Op de website kan je zelf alle voorwaarden en bedragen terug vinden, maar in de grootste steden kan je ook gewoon eens langsgaan voor een persoonlijk gesprek. Bij het CLB kan je hiervoor ook steeds terecht en zelfs in de school zelf moet er altijd een persoon zijn die je hierbij kan helpen.

Als je denkt dat je in aanmerking komt of je wil gewoon meer informatie, raden we je aan om hier zeker eens langs te gaan. De studietoelagen zijn er als recht voor iedereen die het nodig heeft.

Nieuw schooljaar, nieuwe start!

De oorzaken hiervoor zijn talloos maar allemaal moeilijk te staven met degelijk onderzoek. Gaan armere kinderen naar slechtere scholen? Hebben zij minder hulp bij huiswerk?
Hebben armere kinderen minder tijd voor huiswerk omdat zij misschien weekendwerk doen? Of vinden zij school en diploma’s gewoon niet zo belangrijk?

Het zijn allemaal oorzaken naar waar we kunnen speculeren maar ons niets dichter bij de oplossing brengen.
Wat we wel kunnen veranderen is ons gedachtegoed, zoals het project STOS doet.

Met het start van het nieuwe schooljaar willen wij bij ArmenTeKort benadrukken dat armoede niet stopt bij de onbetaalde schoolfacturen. Je eigenwaarde en zelfvertrouwen kunnen zo een stevige knauw krijgen, wat dan weer invloed heeft op de kansen die je daarna ziet of aanneemt.

Kansarmen hebben ook recht op goed onderwijs en kunnen het even ver schoppen als andere medeleerlingen. Aan de armoede in je portefeuille kan je niet altijd meteen iets veranderen. Maar het is mogelijk om de armoedespiraal te doorbreken door eerst opnieuw nieuwe mensen te leren kennen en je talenten te ontdekken. De buddy’s van ArmenTeKort zijn klaar om je met open armen te ontvangen.

Een nieuw schooljaar is vooral een nieuwe lei. Dus aan alle ouders, leerlingen en leerkrachten: veel succes!

Ben je directeur of leerkracht van een school en lijkt je dit armoedebeleid interessant en nodig? Je vindt alle informatie terug op de website Samen tegen Onbetaalde Facturen.

Wil je graag eerst zelf aan de slag met het thema? Lees dan zeker de brochure die Netwerk Tegen Armoede maakte:Maak je sterk tegen armoede’.

 

Gerelateerde artikels

Schrijf je in op onze nieuwsbrief

En mis geen enkel verhaal van ArmenTeKort

Share on facebook
Deel op Facebook
Share on twitter
Deel op Twitter
Share on linkedin
Deel op Linkedin
Share on whatsapp
Deel op Whatsapp

Gelukkig zijn er mensen zoals u

Naar een samenleving zonder kansarmoede

Met één klik. Tussen twee mensen.

Kansrijke en kansarme stadsgenoten met elkaar verbinden. Dat is de essentie van onze werking. Ze gaan samen op stap en worden vrienden, buddy’s. Vanuit die klik ontstaan er nieuwe kansen.

We leren je graag kennen op één van onze volgende sessies:

Geen evenementen gevonden!
Meer laden
Geen evenementen gevonden!
Meer laden

Samenbergop zoeken 30 buddy’s voor een traject van twee jaar. Ze maken duo’s van kanszoekende en kansbiedende inwoners uit Wetteren en randgemeentes.

Meer info & inschrijven