fbpx

Solliciteren na 50: over dromen en doorzetten

Ontelbare brieven

Je bent goed bezig, zei de arbeidsconsulente. Je hebt een goed cv, je presenteert jezelf goed. Ik kan eigenlijk niks meer voor je doen. Niet opgeven.

Het is altijd fijn om mooie complimenten te krijgen, maar op deze goed bedoelde woorden zat ik niet te wachten. Als ik dan zo goed bezig ben, waarom ben ik dan al zeven jaar aan het ploeteren met mijn zoektocht naar werk? Met als resultaat op zijn best een tijdelijke job.

Ontelbaar veel sollicitatiebrieven heb ik geschreven. Door de bedrijven zelf word ik vrijwel nooit uitgenodigd; bij interimbureaus mag ik vaak op gesprek komen. Dan volgt er een fijn sollicitatiegesprek waaruit ik moed put. Uiteindelijk kiest het bedrijf dan toch voor iemand anders. Waarom? Dat is een goede vraag.

Rekruteerder: “We hebben toch gekozen voor een frisse wind.”

Op 12 december vorig jaar opende het Nieuwsblad met “Meer discriminatie op leeftijd dan op kleur bij dienstencheque­bedrijven”. Niet alleen bij dienstenchequebedrijven is mijn gevoel. Eén keer werd er eerlijk gezegd dat er toch was gekozen voor ‘een frisse wind’. Die eerlijkheid kom je zelden tegen.

Ik had de arbeidsconsulente gevraagd welke premies werkgevers krijgen bij mijn aanwerving. Helaas. dat is pas vanaf 55 jaar. Nog vijf jaar geduld hebben dus.

Ik mag niet opgeven natuurlijk. Blijven zoeken, bellen en mailen. Uiteindelijk zal ik dan weer worden uitgenodigd voor een gesprek. En dan kan ik het niet laten om te dromen. Zou het echt? Is het deze keer wel raak?

Dromen: goede hoop of valkuil?

Juist dat dromen was een valkuil in het verleden. Bij elke mislukking is de teleurstelling groter dan de hoop die je eerder had. Zodoende wordt je toekomstbeeld donkerder en donkerder.

Vandaag had ik een afspraak met Tim bij een interimbureau in de haven. Daar hebben ze altijd mensen nodig, vertelde iemand mij. Tim is een prettig mens. Hij luistert echt en denkt met je mee. Maar een job in de haven, dat zit er niet in met mijn profiel. Hij zoekt nu actief naar andere jobs die wel bij mij passen. “Het is leuk om eens in een andere sector te gaan zoeken”, zei hij zelfs. Wie weet, lukt het deze keer. Ik krijg weer hoop. Stel je voor dat het nu wel lukt.

Auteur: Gamechanger. De schrijver van dit blogbericht wenst anoniem te blijven. Hij werkte enkele jaren geleden als grafisch vormgever voor kranten en bedrijven en hij zoekt momenteel een nieuwe uitdaging.

Share on facebook
Deel op Facebook
Share on twitter
Deel op Twitter
Share on linkedin
Deel op Linkdin
Share on whatsapp
Deel op Whatsapp

Gelukkig zijn er mensen zoals u

Naar een samenleving zonder kansarmoede

Met één klik. Tussen twee mensen.

Kansrijke en kansarme stadsgenoten met elkaar verbinden. Dat is de essentie van onze werking. Ze gaan samen op stap en worden vrienden, buddy’s. Vanuit die klik ontstaan er nieuwe kansen.

Las je deze verhalen al?

Buddy’s in de Kempen

Na de succesvolle introductie van ATK buddy’s in de Zuiderkempen, starten we nu ook buddytrajecten in Arendonk, Ravels, Mol, Balen, Dessel en Retie. En dat

Lees verder »
Corona maatregelen
We blijven bereikbaar