fbpx

Vrijwilligers digitaal werven (3): virtuele infosessie

In de vorige blogartikels van deze reeks las je hoe we vrijwilligers digitaal begeleiden met de Buddybot en virtuele intervisies organiseren. Want in tijden van coronamaatregelen bereiken we onze buddy’s graag op verschillende manieren. Zo krijgen ze zowel op het ArmenTeKort-kantoor als thuis ondersteuning. In april besloot ArmenTeKort om ook vrijwilligers te werven via virtuele infosessies.

In Antwerpen verdubbelde het aantal aanvragen voor een leefloon al in de maand maart. Bovendien brengt de lockdown ook sociale isolatie en familiale problemen met zich mee. Dat bleek uit cijfers van de hulplijn 1712.

Vier redenen om vrijwilligers digitaal te werven

 

1. Meer nood aan vrijwilligers

Tijdens de coronamaatregelen bleek namelijk snel dat de nood aan buddy’s groter is dan ooit. Zo vallen mensen die voordien weinig reserve hadden, nu ook door de mazen van het net.

Rik Rijnders, communicatiecoördinator bij ArmenTeKort:

Ons doel als buddywerking is sowieso ambitieus: 5000 buddy’s werven tegen 2023. En de coronamaatregelen vergroten het risico op kansarmoede in regio Antwerpen. Dus snel schakelen was nodig om kandidaat-buddy’s ook thuis te bereiken.

2. Een schaalbare werking voor meer impact

Via digitale infosessies voor kandidaat-vrijwilligers bereik je een groter aantal mensen. Je kan immers een onbeperkt aantal mensen via het scherm inlichten. Wekelijkse infosessies bleken ook al gauw haalbaarder op digitale wijze dan op kantoor. Verschillende kandidaten geraakten niet ter plaatse bij infosessies ter plaatse maar daagden wel op in de virtuele versie.

3. Toegankelijk voor een divers publiek

De meeste mensen hebben ondertussen een smartphone of een laptop met internetverbinding. Het aantal openbare plekken met gratis wifi neemt ook toe (behalve tijdens de coronamaatregelen). Terwijl wordt het verkeer steeds drukker en zijn centrumsteden moeilijker bereikbaar. Ook omgekeerd heeft de organisator minder problemen met zaalhuur, toegankelijkheid voor rolstoelen, beschikbare ruimte of andere logistiek. Ook het ArmenTeKort-kot werd bij de laatste offline infosessies in februari algauw te klein.

4. Klaar voor de toekomst

De maatschappij en de overheid verwachten – terecht – dat sociale organisaties mee innoveren. Vrijwilligers digitaal werven en ondersteunen: dat opent mogelijkheden. De toekomst komt soms onverwacht uit de hoek en ArmenTeKort is graag opgewassen tegen nieuwe sociale uitdagingen en grote veranderingen.

 

Vrijwilligers digitaal werven: eerste bevindingen

De reacties van deelnemers van de eerste virtuele infosessies waren alvast positief.

Hieronder lees je enkele reacties:

“We hebben met drie naar de infosessie geluisterd via één inschrijving. Jullie hebben bij ons alle drie interesse gewekt! Het was een boeiende presentatie.”

Heel uitgebreide uitleg over ArmenTeKort en het bredere kader (wetenschappelijk onderzoek over kansarmoede).

“Ik kreeg tijdens de infosessie echt interesse  in de workshops omdat ik ook de meerwaarde voor mij als leerkracht zie. Ook al kan ik mij momenteel nog niet voor 2 jaar verbinden aan een buddy.”

In de maand mei alleen telden we trouwens al 130 inschrijvingen voor infosessies. Zo halen we de achterstand in van tijdens de eerste weken van de coronacrisis. Bovendien zou onze zaal op kantoor al te klein uitvallen voor zo’n groot publiek.

Conclusie? Ook tijdens de zomer blijven we digitale infosessies aanbieden. En we onderzoeken graag de toekomstmogelijkheden. Zo overwinnen we samen kansarmoede, met 1 klik tussen 2 mensen.

Interesse om buddy te worden en op stap te gaan met een stadsgenoot die in kansarmoede leeft? In de bijbehorende gratis opleiding leer je hoe je vertrouwen opbouwt, een netwerk vergroot en talenten stimuleert.

Schrijf je nu in voor de volgende virtuele infosessie.

 

Share on facebook
Deel op Facebook
Share on twitter
Deel op Twitter
Share on linkedin
Deel op Linkdin
Share on whatsapp
Deel op Whatsapp

Gelukkig zijn er mensen zoals u

Naar een samenleving zonder kansarmoede

Met één klik. Tussen twee mensen.

Kansrijke en kansarme stadsgenoten met elkaar verbinden. Dat is de essentie van onze werking. Ze gaan samen op stap en worden vrienden, buddy’s. Vanuit die klik ontstaan er nieuwe kansen.

Las je deze verhalen al?

Een verhaal

Onze blog vertelt graag verhalen. Over mensen, over het leven. Hoe het is, soms kan zijn, en soms zou kunnen zijn. C is een fiere

Lees verder »

Donker en licht

Het is een niet al te bekend fenomeen, buiten bij hen die met mensen in armoede werken: zij proberen zo goed als mogelijk hun armoede

Lees verder »
Corona maatregelen
We blijven bereikbaar