Wat is actief luisteren en waarom is het belangrijk bij ArmenTeKort buddy’s?

Actief luisteren is een belangrijke communicatievaardigheid die helpt bij het opbouwen van betere relaties en het bevorderen van wederzijds begrip tussen mensen. In dit blogartikel zullen we de techniek van actief luisteren in detail bespreken en uitleggen waarom het een cruciaal onderdeel is van de buddywerking bij ArmenTeKort.

Wat is actief luisteren?

Actief luisteren is een communicatietechniek die vereist dat de luisteraar volledig aandacht schenkt aan de spreker, begrijpt wat er wordt gezegd, en adequaat reageert. Het gaat verder dan passief horen – het betekent betrokken zijn bij het gesprek en empathie tonen naar de spreker toe. Het doel van actief luisteren is om echt te begrijpen wat de ander zegt en voelt, en om respect en aandacht te tonen.

Technieken voor actief luisteren

Enkele belangrijke technieken voor actief luisteren zijn onder meer:

  • Oogcontact maken en behouden
  • Non-verbale signalen geven, zoals knikken of glimlachen
  • Open vragen stellen om de spreker aan te moedigen verder uit te weiden
  • Reflecteren en samenvatten van wat de spreker zegt
  • Empathie tonen en gevoelens van de spreker erkennen
  • Oordeel en advies vermijden, tenzij het specifiek wordt gevraagd

Het belang van actief luisteren bij ArmenTeKort buddy’s

Actief luisteren is een essentieel onderdeel van de buddywerking bij ArmenTeKort. Buddy’s worden getraind om actief te luisteren naar hun partner in kansarmoede, waardoor ze een veilige en ondersteunende omgeving creëren waarin hun partner openlijk kan delen en zich gehoord en begrepen voelt. Door actief te luisteren, kunnen buddy’s beter inspelen op de behoeften en uitdagingen van hun partner en hen helpen bij het vinden van oplossingen en het opbouwen van zelfvertrouwen en eigenwaarde.

Foto: Antonella Buonsenso

Actief luisteren als sleutel tot succesvolle buddywerking

Een succesvol buddytraject bij ArmenTeKort hangt sterk af van de communicatie en het vertrouwen tussen de buddy en hun partner. Actief luisteren speelt hierin een centrale rol. Het stelt buddy’s in staat om echt in contact te komen met hun partner, hun perspectieven en gevoelens te begrijpen, en hen te ondersteunen bij het bereiken van hun doelen en het overwinnen van obstakels.

Actief luisteren is een essentiële communicatievaardigheid die een grote impact kan hebben op de effectiviteit van de buddywerking bij ArmenTeKort. Door actief te luisteren, kunnen buddy’s een diepere verbinding met hun partner opbouwen en hen beter ondersteunen bij het overwinnen van kansarmoede. Ben je geïnteresseerd in het worden van een ArmenTeKort buddy en het leren van actief luisteren en andere belangrijke vaardigheden? Meld je dan aan voor een infosessie en ontdek hoe jij een verschil kunt maken in het leven van iemand in kansarmoede.

Schrijf je in op onze nieuwsbrief

En mis geen enkel verhaal van ArmenTeKort

Delen op facebook
Deel op Facebook
Delen op twitter
Deel op Twitter
Delen op linkedin
Deel op Linkedin
Delen op whatsapp
Deel op Whatsapp

Gelukkig zijn er mensen zoals u

Naar een samenleving zonder kansarmoede

Met één klik. Tussen twee mensen.

Kansrijke en kansarme stadsgenoten met elkaar verbinden. Dat is de essentie van onze werking. Ze gaan samen op stap en worden vrienden, buddy’s. Vanuit die klik ontstaan er nieuwe kansen.

We leren je graag kennen op één van onze volgende sessies:

Geen evenementen gevonden!
Meer laden
Geen evenementen gevonden!
Meer laden

Samenbergop zoeken 30 buddy’s voor een traject van twee jaar. Ze maken duo’s van kanszoekende en kansbiedende inwoners uit Wetteren en randgemeentes.

Meer info & inschrijven