Kansarmoede structureel oplossen

Onze aanbevelingen

1.

Het aanpakken van de woonproblematiek is een absolute voorwaarde om andere vormen van ondersteuning effectief te maken.

2.

Investeren in het herstel van eigenwaarde, het creëren van eerlijke onderwijskansen en het bieden van zinvol werk is essentieel om de vicieuze cirkel van kansarmoede te doorbreken.

3.

Er is een jaarlijkse investering van 3 miljard euro nodig voor betaalbare huisvesting en flankerend onderwijs.

Waarom deze aanbevelingen?

ArmenTeKort heeft zich de afgelopen jaren ingezet om een structurele oplossing te vinden voor kansarmoede, een probleem dat generatie op generatie blijft bestaan. Als organisatie weten we dat het mogelijk is om hier een einde aan te maken.

Uit actie-onderzoek leerden we:

I

De woonomstandigheden van gezinnen een significante impact hebben op deelname aan onderwijs en werk.

II

Duurzame verbindingen de eigenwaarde en het netwerk van mensen in kansarmoede aanzienlijk kunnen versterken

III

Gezinsondersteuning een cruciale rol speelt in de talentontwikkeling van kinderen.

Uit data-analyse weten we:

Talenten van kinderen in kansarmoede worden niet volledig benut

Hierdoor worden hun toekomstige kansen aanzienlijk beperkt. Op 1 september gingen weer 1.200.000 jongeren naar de lagere of middelbare school, zij zijn de toekomst van Vlaanderen. Hun succes borgt de welvaart van de toekomst. Echter, op diezelfde dag vertrokken ook 5 Titanics met leerlingen in moeilijkheden, die recht op de ijsschots afstevenen: 8.000 leerlingen verlieten de school vervroegd zonder diploma of attest. Dit is een jaarlijks terugkerend fenomeen, en al die tijd hebben we dit op zijn beloop gelaten.

Mensen in kansarmoede kampen vaak met problemen rond betaalbare huisvesting.

Dit resulteert in het wonen in te krappe of te dure woningen. In 2018 besteedde de helft van de huurders in Vlaanderen meer dan 30% van zijn inkomen aan huisvesting. In Europa geldt die grens als een aanvaarde norm. Boven de 30% zit je in een precaire woonsituatie. En dat heeft een grote impact op de algemene gezinssituatie. De druk op het gezinsbudget brengt een niet aflatende en chronische stress met zich mee. Momenteel staan meer 170.000 gezinnen in de meest precaire woonsituatie op de wachtlijst voor een sociale woning, waarvan naar schatting 124.000 scholieren.

Kansarmoede leidt niet alleen tot verlies van essentiële eigenwaarde, maar veroorzaakt ook armoedestress.

Deze chronische stress heeft psychologische en cognitieve effecten die het denkvermogen drastisch vermindert. Het belemmert mensen in hun dagelijkse besluitvorming en versterkt de vicieuze cirkel van armoede.

De gevolgen van ‘niets’ doen zijn verstrekkend

Bij ongewijzigd beleid gaan jongeren in kansarmoede van de mislukking in de leeromgeving door naar een mislukking in de arbeidswereld. Personen zonder diploma belanden gemiddeld 24 jaar van hun volwassen leven in de werkloosheid. Het systeem ‘produceert’ zo elk jaar weer die 8.000 kinderen die falen in hun leertraject, en die vaak en langdurig in de werkloosheid zullen vastzitten. Dit terwijl de arbeidsmarkt om talent, vaardigheden en mankracht schreeuwt.

Op basis van een minimumberekening zal de sociale zekerheid de volgende 24 jaar aan elke schoolverlater een bedrag besteden van 1 miljoen EUR; voor de 8.000 schoolverlaters die er ook dit jaar weer zullen zijn, zal dat 8 miljard EUR zijn. Deze jaarlijkse uitgave verandert niets aan de kansarmoede, die constant blijft.

Teken ons manifest

En maak een maatschappelijke prioriteit van het structureel oplossen van kansarmoede.