Buddy’s Heidi en Tina versterken elkaar

Ondanks een voltijdse job en een druk gezinsleven wilde Heidi (45) zich graag inzetten als vrijwilliger bij een organisatie waar ze volledig achter staat. Toen ze naar een infosessie ging van ArmenTeKort vzw, wist ze dat ze goed zat. “Iedereen die zich bij de vzw opgeeft als vrijwilliger, haalt daar energie uit. Je bent er en betekent iets voor iemand. En da’s het allerbelangrijkst.”

“Ik zeg altijd dat ik als buddy een cheerleader ben aan de zijlijn”, lacht Heidi. Ze is sinds november vorig jaar actief bij ArmenTeKort vzw, een organisatie die kansrijke en kansarme Antwerpenaars met elkaar verbindt.

Als vrienden en buddy’s gaan Tina en Heidi samen op pad, op weg naar een samenleving zonder kansarmoede. Die simpele, maar hartverwarmende insteek deed Heidi de knoop doorhakken om zelf buddy te worden. “Mijn man en ik werken allebei voltijds, maar hij is al langer sociaal geëngageerd, vooral in de sportclubs van onze kinderen. Ik wilde ook graag vrijwilligerswerk doen en besloot een jaar geleden om een infosessie bij ArmenTeKort te volgen.

Ik zeg altijd dat ik als buddy een cheerleader ben aan de zijlijn

Tijdens de workshop twijfelde ik aanvankelijk: had ik hier wel genoeg tijd voor? Als ik eraan begon, wilde ik er ook echt kunnen zijn voor mijn buddy. Bij ArmenTeKort drukten ze me op het hart dat ik het buddytraject ook als me-time kon zien. Dat trok me over de streep.”

“Hun missie sprak me ook meteen aan. De realiteit is helaas dat kansarmoede er altijd zal zijn, maar door die van onderuit te bestrijden, krijgen mensen in kansarmoede wel meer kansen en kunnen ze een netwerk uitbouwen. Dat is cruciaal om uit zo’n penibele situatie te geraken. Ik ben geen hulpverlener, wel iemand aan wie mijn buddy haar verhaal kan doen.”

Elk haar verhaal
En die buddy is Tina (25), een jonge vrouw die in haar leven al met heel wat hobbels onderweg te maken kreeg. Sinds 2014 kampt ze met een angststoornis die haar noodgedwongen thuis hield. Ze besloot zich aan te melden bij ArmenTeKort.

Heidi: “Intussen zijn we vriendinnen geworden. Tina komt soms naar een van mijn zangconcerten op de muziekschool of naar een handbalwedstrijd van mijn zoon, maar we gaan ook gewoon samen wandelen in het Rivierenhof in Deurne, dat tussen onze woningen in ligt. Onze gesprekken zijn niet eenzijdig, we doen allebei ons verhaal en vertellen wat ons bezighoudt.

Die gelijkwaardigheid is bij ArmenTeKort heel belangrijk: een buddytraject is een verrijking voor beiden. We versterken elkaar, het werkt in beide richtingen.”

“Vanuit de buddywerking worden ook activiteiten georganiseerd die heel laagdrempelig en budgetvriendelijk zijn. Het gaat vooral om sociaal contact: daarvan wordt iedereen blij en zo leer je weer nieuwe mensen kennen. Een theatervoorstelling of een picknick: we komen buiten en onder de mensen.”

 

Dit artikel konden we alleen maar publiceren in samenwerking met Solidaris, waarvoor dank.

Het originele artikel kan je hier vinden.

Gerelateerde artikels

Schrijf je in op onze nieuwsbrief

En mis geen enkel verhaal van ArmenTeKort

Delen op facebook
Deel op Facebook
Delen op twitter
Deel op Twitter
Delen op linkedin
Deel op Linkedin
Delen op whatsapp
Deel op Whatsapp

Gelukkig zijn er mensen zoals u

Naar een samenleving zonder kansarmoede

Met één klik. Tussen twee mensen.

Kansrijke en kansarme stadsgenoten met elkaar verbinden. Dat is de essentie van onze werking. Ze gaan samen op stap en worden vrienden, buddy’s. Vanuit die klik ontstaan er nieuwe kansen.

We leren je graag kennen op één van onze volgende sessies:

Geen evenementen gevonden!
Meer laden
Geen evenementen gevonden!
Meer laden

Samenbergop zoeken 30 buddy’s voor een traject van twee jaar. Ze maken duo’s van kanszoekende en kansbiedende inwoners uit Wetteren en randgemeentes.

Meer info & inschrijven