Buddy’s Sandra & Lieven

“In een rijke omgeving ben ik zeker niet opgegroeid, wel in een beschermende. Ik ben opgegroeid in een warm gezin, waar ik altijd op kan terugvallen. Heb ik eens tegenslag dan staan er heel wat schouders klaar om de uitdaging mee aan te gaan.” Dit is jammer genoeg niet voor iedereen een vanzelfsprekendheid. Mensen in kansarmoede zijn vaak sociaal geïsoleerd en beschikken niet over een netwerk waar ze ten alle tijden aanspraak op kunnen maken. Dit maakt dat een kleine tegenslag al snel als een zware last kan aanvoelen.

Sandra, één van onze kanszoekende buddy’s, was een van die personen. Haar vriendschap met Lieven heeft haar de ogen doen openen. Nooit meer alleen en onvoorwaardelijk verbonden, zo kan je het buddyschap het best omschrijven.

Die eerste klik:

Lieven: “Mijn leven was altijd goed gevuld. Ik ben vader van drie dochters en werk voltijds in de farmaceutische sector. Nu de kinderen wat ouder zijn heb ik terug wat meer tijd voor mezelf en besloot ik om op zoek te gaan naar een zinvolle tijdsbesteding. In mijn zoektocht naar een project met een maatschappelijke meerwaarde ben ik terecht gekomen bij ArmenTeKort.”

Sandra: “Kinderen opvoeden is op zich al een voltijdse job. Mijn kroost telt vier kinderen en twee kleinkinderen en ik ben er altijd voor hen geweest. Ik krijg al een tijdje thuisbegeleiding en het is zo dat ik in contact ben gekomen met ArmenTeKort. Kort nadat ik mezelf had opgegeven voor het buddytraject kreeg ik Lieven op een plateauke aangeboden (lacht). Het klikte meteen.”

Lieven: “Dat was ongelooflijk inderdaad. Onze eerste ontmoeting vond plaats op kantoor bij ArmenTeKort en na een korte introductie waren we niet meer te stoppen. Ik denk dat we die avond drie uur lang non-stop hebben zitten kletsen. Ons traject is van start gegaan in mei 2019 en sindsdien is dit nog geen haar veranderd. We kunnen echt goed opschieten met elkaar.”

Sandra: “Er gaat inderdaad geen week voorbij zonder dat we van elkaar gehoord hebben. Als we eens niet kunnen afspreken bellen we elkaar meestal op, zelfs op vakantie houden we contact met elkaar en dat is ontzettend fijn.”

Foto’s: Sigrid Spinnox

Een waardevolle vriendschap:

Lieven: “Mijn vriendschap met Sandra heeft me toch wel de ogen doen openen. Er zijn veel aspecten van het leven die ik gewoon als vanzelfsprekend heb beschouwd, terwijl ze dat eigenlijk helemaal niet zijn. Ikzelf beschik over een groot netwerk en een hechte familie om op terug te vallen. Dit lijkt vanzelfsprekend maar voor Sandra is dat bijvoorbeeld niet het geval. Dit brengt natuurlijk heel wat gevolgen met zich mee en maakt dat Sandra op een heel andere manier in het leven staat als mij. Sandra heeft niemand binnen haar netwerk waar ze volledig en onvoorwaardelijk op kan rekenen. Om een voorbeeld te geven, toen mijn kinderen klein waren en ik had opvang nodig kon ik bijvoorbeeld altijd bij de grootouders terecht. Zij voerden als het ware een strijd om op de kinderen te mogen passen. Sandra stond er vaak alleen voor en dat heeft niet alleen een serieuze impact op haar maar natuurlijk ook op haar kinderen.”

Sandra: “Dat klopt en Lieven heeft mij doen inzien dat het anders kan. Ik voel me veilig bij Lieven en hij geeft me ook het gevoel dat ik gewaardeerd word om wie ik ben. Dat is iets dat ik nog nooit heb mogen ervaren. Er is iemand in mijn leven gekomen die geeft en deelt in plaats van dat ik altijd maar alles van mezelf moet geven. Dit gevoel van onvoorwaardelijke vriendschap heeft mij echt een andere kijk gegeven op het leven en daar ben ik Lieven heel dankbaar voor. Hij is erin geslaagd om mijn eigenwaarde terug mee op te krikken waardoor ik uit mijn negatieve vicieuze cirkel ben geraakt. Ik heb nu ook een nieuwe partner en deze keer is het echt iemand die mij waardig is. Ik heb mezelf terug leren appreciëren en dat is al een hele verandering.”

Lieven: “Ik merk ook een grote verandering op bij Sandra doorheen ons traject. Sandra is een zorgend persoon en ze durft zichzelf heel snel weg te cijferen voor iemand anders. Dit maakt dat ze vaak aan zichzelf voorbijgaat. Ik zie dat Sandra zichzelf nu meer op de voorgrond durft te plaatsen en trots is op wie ze vandaag is als persoon. Ze staat veel krachtiger en stabieler in het leven en dat is ongelooflijk.

Zoveel meer dan een buddy:

Sandra: “Ik ben ervan overtuigd dat een buddytraject zeer waardevol kan zijn voor mensen die zich in een gelijkaardige situatie als mij bevinden. Ik voel me niet meer alleen op deze wereld, beter kan ik het niet samenvatten. Mensen in kansarmoede beschikken vaak over een beperkt netwerk waardoor de kleinste problemen vaak een enorme tegenslag kunnen zijn. Als je continu het gevoel hebt dat je overal alleen voor staat, dat kan niemand volhouden. De voorbije twee jaar hebben wij echt een hechte vriendschap uitgebouwd die ongetwijfeld zal blijven duren.”

Lieven: “Uiteraard is Sandra niet de enige persoon die heel wat heeft bijgeleerd uit onze vriendschap. Bij mezelf merk ik ook een enorm groeiproces op. Het lijkt me noodzakelijk om uit je comfort zone te komen en je roze bubbel eens te laten doorprikken. Sandra heeft me daar enorm bij geholpen. Een buddyschap is langs de andere kant ook emotioneel zwaar op sommige momenten. Je groeit sowieso dichter naar elkaar toe met de tijd en geef toe als het wat minder gaat met een hechte vriend dan lig je daar soms ook van wakker. Sandra is heel anders dan de meeste andere mensen die ik ken. Die is gek, kleurt weleens buiten de lijntjes, ze maakt mij aan het lachen. Wekelijks praten we zo’n twee uur met elkaar, dat kan je alleen doen als je echt naar elkaar luistert, het is niet dat wij in alles 100% overeenkomen, maar we verstaan elkaar wel. ”

Gerelateerde artikels

Schrijf je in op onze nieuwsbrief

En mis geen enkel verhaal van ArmenTeKort

Delen op facebook
Deel op Facebook
Delen op twitter
Deel op Twitter
Delen op linkedin
Deel op Linkedin
Delen op whatsapp
Deel op Whatsapp

Gelukkig zijn er mensen zoals u

Naar een samenleving zonder kansarmoede

Met één klik. Tussen twee mensen.

Kansrijke en kansarme stadsgenoten met elkaar verbinden. Dat is de essentie van onze werking. Ze gaan samen op stap en worden vrienden, buddy’s. Vanuit die klik ontstaan er nieuwe kansen.

We leren je graag kennen op één van onze volgende sessies:

Geen evenementen gevonden!
Meer laden
Geen evenementen gevonden!
Meer laden

Samenbergop zoeken 30 buddy’s voor een traject van twee jaar. Ze maken duo’s van kanszoekende en kansbiedende inwoners uit Wetteren en randgemeentes.

Meer info & inschrijven