Reveal kunstproject ‘Heeft kansarmoede een gezicht?’

Laten we de stad volplakken met affiches van kunstwerken die mensen in armoede een gezicht geven’. Ann Verboven, buddy bij ArmenTeKort en student van de Academie Hoboken, pikte het idee op in Amsterdam. “Dankzij ons gezamenlijke project van mensen in armoede, studenten en docenten van de academie hebben we veel zielen kunnen samenbrengen.” Heeft armoede een gezicht is? is een van de projecten van De Warmste Week. Het zal al zeker zichtbaar zijn in het Rivierenhof.

A paper monument for the paperless, onder die titel lanceerde de Nederlandse kunstenaar Domenique Himmelsbach de Vries enkele jaren geleden zijn project om de problematiek van mensen zonder papieren onder de aandacht te brengen. Ann Verboven zag op het Theaterplein in Amsterdam het resultaat: een dertigtal portretten van vluchtelingen, gemaakt door kunstenaars en illustratoren.

“Ik was onder de indruk en heb mijn idee voorgelegd aan ArmenTeKort, waar ik buddy ben, en aan de Academie van Hoboken, waar ik student ben”, vertelt ze. “Iedereen was enthousiast en gaandeweg is er een samenwerking ontstaan tussen leerkrachten en studenten van de Academie en de buddykoppels van ArmenTekort. Het is een project met een goed hart, we hebben heel veel in beweging kunnen brengen.”

Tekst in vorm van doolhof

ArmenTekort brengt vrijwilligers samen met mensen in armoede in een buddywerking. Hiermee wil de organisatie kansarmen opnieuw uitzicht bieden. Tijdens een workshop aan de Academie hebben buddykoppels van ArmenTekort, onder begeleiding van docenten, portretten en gedichten gemaakt.

“Op basis van een foto van mezelf heb ik samen met buddy Sybil een draadportret gemaakt”, zegt Ward, die net een ziekteproces van tien jaar achter de rug heeft. “En een tekst, geschreven in de vorm van een doolhof. Dat doolhof staat symbool voor de momenten waarop je vastzit en even op je passen moet terugkeren. Om dan opnieuw te beginnen. Als onze portretten in het straatbeeld zullen verschijnen, hoop ik dat mensen wat vriendelijker worden. Voor elkaar en zeker voor mensen die het moeilijk hebben. Ik weet uit ervaring dat je je door warme contacten met mensen die stabieler in het leven staan, automatisch beter gaat voelen.”

Mensen in armoede zijn vervolgens in de Academie komen getuigen, waarna studenten van de ateliers schilderen, beeldhouwen, beeldhouwen, fotografie, keramiek en textiel aan de slag zijn gegaan. “Onze academie heeft een heel divers publiek”, zegt directrice Nele Sels. “Met dit project hebben we armoede heel zichtbaar gemaakt, wat voor sommige leerlingen heel confronterend was. Hopelijk kunnen we die boodschap nog veel verder uitdragen.”

De gemaakte kunstwerken zijn in het voorjaar van 2023 te zien in het Rivierenhof. Verder is het de bedoeling om van de portretten, gemaakt door de buddykoppels, affiches te maken die in de stad hangen. “Alles hangt af van het bedrag dat we krijgen van De Warmste Week”, zegt Annick Leemans van ArmenTekort. “We hopen de portretten zo breed mogelijk te verspreiden, online en heel graag ook tastbaar met affiches. Ons doel is om zo veel mogelijk mensen te doen nadenken over kansarmoede.”

Foto: Nattida-Jayne Kanyachalao

Met dank aan Gazet van Antwerpen. Lees het originele artikel hier.

Gerelateerde artikels

Schrijf je in op onze nieuwsbrief

En mis geen enkel verhaal van ArmenTeKort

Delen op facebook
Deel op Facebook
Delen op twitter
Deel op Twitter
Delen op linkedin
Deel op Linkedin
Delen op whatsapp
Deel op Whatsapp

Gelukkig zijn er mensen zoals u

Naar een samenleving zonder kansarmoede

Met één klik. Tussen twee mensen.

Kansrijke en kansarme stadsgenoten met elkaar verbinden. Dat is de essentie van onze werking. Ze gaan samen op stap en worden vrienden, buddy’s. Vanuit die klik ontstaan er nieuwe kansen.

We leren je graag kennen op één van onze volgende sessies:

Geen evenementen gevonden!
Meer laden
Geen evenementen gevonden!
Meer laden

Samenbergop zoeken 30 buddy’s voor een traject van twee jaar. Ze maken duo’s van kanszoekende en kansbiedende inwoners uit Wetteren en randgemeentes.

Meer info & inschrijven