Creatieve dromer, boekengek en vrijwilliger bij ArmenTeKort

Van de eerste keer dat ik contact met Ana-Pola Wuytack had, viel haar rustige, reflectieve en empathische karakter mij op. Ze houdt van de kleine dingen in het leven: een lekkere kop thee, een goed boek, een interessant gesprek, wandelen en fietsen in de natuur, planten potten en met haar kat op haar terrasje zitten.

Armoede raakt haar door eigen ervaringen heel diep. Daarom betreurt ze soms dat ze nooit voor studies maatschappelijk werk is gegaan. Maar het is net met haar creativiteit en grafische kennis dat Ana-Pola het verschil maakt bij ArmenTeKort.

“Ik ben blij dat ik op grafisch vlak een bijdrage kan leveren zodat ArmenTeKort haar boodschap visueel krachtiger naar buiten kan brengen.”

© Antonella Buonsenso

Creatieve duizendpoot: minimalistisch met een romantisch kantje

Wie ArmenTeKort volgt op sociale media heeft waarschijnlijk opgemerkt dat onze posts een nieuwe look hebben. Strakker en in zachte maar soms ook sterk contrasterende vintagekleuren. Die frisse lay-out is het werk van Ana-Pola. Ze omschrijft haar persoonlijke stijl als minimalistisch met een romantisch kantje. Ze houdt van beelden die op een subtiele manier iets groters weergeven. Geen schreeuwerige visuals maar beelden die in al hun fragiliteit veel diepgang en betekenis uitstralen.

Ana-Pola is een creatieve duizendpoot die zich niet wil vastpinnen op puur grafische vormgeving. Ze combineert graag verschillende creatieve opdrachten en leert ook continue nieuwe technieken bij. Haar creatieve pad is ooit begonnen met filmstudies, om dan meer de grafische weg op te gaan en op dit moment gaat haar interesse vooral uit naar illustraties en floral art.

Dat ze van alle grafische markten thuis is daar konden we bij ArmenTeKort ook van ‘profiteren’. Naast de creatie van de nieuwe huisstijl, monteerde ze in het verleden al korte filmpjes of interviews en verzorgde ze lay-out van ons drukwerk.

Een stad zonder kansarmoede is mogelijk

Toen Ana-Pola alleen ging wonen heeft ze zelf ondervonden hoe moeilijk het is om maar net rond te komen. Na het betalen van de huur en kosten bleef er meestal geen geld over voor gezellige, sociale contacten, voor extra’s of om te sparen. Die ervaring heeft haar doen inzien hoe je in zo’n situatie geïsoleerd kan raken. In een lezing hoorde ze ooit hoe laag het bedrag is om kansarmoede de wereld uit te helpen. Het maakt haar dan ook kwaad dat onze samenleving geen prioriteit maakt om kwetsbare mensen beter te ondersteunen. Dat kan volgens haar door mensen in kansarmoede rechtstreeks meer middelen te geven om een menswaardig bestaan op te bouwen maar ook door meer subsidies te voorzien voor initiatieven als ArmenTeKort.

“Ik vind het mooi om te zien hoe ArmenTeKort inzet op vriendschap om mensen in kansarmoede vooruit te helpen. Ik ben ervan overtuigd dat het helpt om te weten dat je er niet alleen voor staat. Dat er iemand is die luistert, begrip toont en niet oordeelt.”

Empathie als deel van de oplossing?

Ana-Pola is een absolute boekengek. Voor iedereen die zich in de problematiek van kansarmoede interesseert, raadt ze de boeken ‘Honger’ van Knut Hamsun en ‘Down and Out in Paris and London’ van George Orwell aan. Deze boeken geven volgens haar realistisch weer hoe het voelt om geen ruimte hebben voor andere dingen buiten ‘overleven’. Boeken geven haar niet alleen dieper inzicht over een bepaald onderwerp maar een echt goed boek kan haar ook hetgevoel geven -ook als is het maar even- alsof ze de situatie zelf doormaakt.

“Het onvermogen van sommigen om zich in de situatie van anderen te zetten, maakt me vaak triest. Een realistisch geschreven boek kan er misschien voor zorgen dat mensen die nooit in aanraking zijn gekomen met (kans)armoede toch anders reageren op deze complexe problematiek en meer medeleven tonen.”

We vragen haar nog naar haar muziekkeuze en welk lied volgens haar bij ArmenTeKort past. ‘You’ve got a friend in me’ van Randy Newman, zegt ze al lachend. Een perfecte afsluiter van ons gesprek. Want ja, Ana-Pola is voor ArmenTeKort niet alleen een fijne vrijwilliger maar ook een echte buddy!

Wil jij net als Ana-Pola een beetje van jouw tijd schenken en zo ArmenTeKort versterken in de strijd tegen kansarmoede? Neem dan een kijkje in onze vacaturedatabank.

PS Voor de liefhebbers van gebakjes: de taartjes komen van bij Leo en zijn overheerlijk!

Gerelateerde artikels

Schrijf je in op onze nieuwsbrief

En mis geen enkel verhaal van ArmenTeKort

Delen op facebook
Deel op Facebook
Delen op twitter
Deel op Twitter
Delen op linkedin
Deel op Linkedin
Delen op whatsapp
Deel op Whatsapp

Gelukkig zijn er mensen zoals u

Naar een samenleving zonder kansarmoede

Met één klik. Tussen twee mensen.

Kansrijke en kansarme stadsgenoten met elkaar verbinden. Dat is de essentie van onze werking. Ze gaan samen op stap en worden vrienden, buddy’s. Vanuit die klik ontstaan er nieuwe kansen.

We leren je graag kennen op één van onze volgende sessies:

Geen evenementen gevonden!
Meer laden
Geen evenementen gevonden!
Meer laden

Samenbergop zoeken 30 buddy’s voor een traject van twee jaar. Ze maken duo’s van kanszoekende en kansbiedende inwoners uit Wetteren en randgemeentes.

Meer info & inschrijven