Antwerpse Peruviaan, kok, levensgenieter en vrijwilliger bij ArmenTeKort

We ontmoeten elkaar in het Te Boelaerpark, een oase van rust op het kruispunt van drie Antwerpse districten. In deze smeltkroes van culturen die de ‘koekenstad’ rijk is, heeft ook Antonio Van Laerhoven zijn thuis gevonden.

Antonio zet zich al sinds 2018 in als vrijwilliger voor ArmenTeKort. We praten over wat hem tot bij ArmenTeKort heeft geleid, wat hem drijft in het leven en waar hij van geniet. Bij zijn eerste woorden, valt de warmhartigheid van Antonio me onmiddellijk op.

“Solidariteit raakt me. Ik voel zelfs een krop mijn keel als ik eraan denk. Mensen die geloven in iets groter dan zichzelf en ervoor gaan, dat vind ik mooi.”

 

© Antonella Buonsenso

 

Problemsolver pur sang

Antonio startte zijn carrière bij ArmenTeKort op werving maar toen hij merkte dat de functie van systeembeheerder bij de organisatie ontbrak, nam hij die verantwoordelijkheid op zich.

“Ik had al snel door dat we bij ArmenTeKort een goed CRM-platform nodig hadden. Ik haal veel voldoening uit processen behapbaar en logisch maken. Als ik daarmee het werk van mijn collega’s gemakkelijker en aangenamer kan maken… ja, dat geeft me een goed gevoel.”

Niet dat Antonio ervaring had met CRM-systemen, SalesForce, databeheer en businessanalyse, maar dat was met enige bijscholing snel opgelost. Het engagement van onze charismatische vrijwilliger merken we bij ArmenTeKort elke dag in onze werking.

 

 

Een bewuste keuze

Antonio’s keuze voor ArmenTeKort komt niet uit de lucht gevallen. Hij is geboren in het straatarme Peru maar weigert zich neer te leggen bij het feit dat we als samenleving geen oplossing hebben voor problemen als armoede.

“Ik vind de ambitie van ArmenTeKort zeer inspirerend. De organisatie wil echt impact creëren en voorbij de goede bedoelingen gaan. ArmenTeKort stopt niet bij sensibiliseren maar pakt kansarmoede daadwerkelijk aan. Iedereen wil hetzelfde als ik… vooruitgang, en we geloven allemaal in de kracht van verandering.”

Ook de kritische ingesteldheid van ArmenTeKort en haar medewerkers sprak Antonio aan. “We bevragen onszelf continue. Werkt onze aanpak? Wat is onze impact? Doen we het goede? Doen we dat goede ook goed? Dat ligt mij als kritische denker wel!”

 

Geek met een gouden hart

In de weinige vrije tijd die Antonio heeft, komt zijn passie voor ArmenTeKort ook naar boven.

“Ik besteed veel tijd aan zelfzorg en ook aan bijscholing. Zo kan ik me blijven inzetten in de strijd tegen kansarmoede.”

Antonio heeft ook een grote voorliefde voor podcasts. Hij zit er gemakkelijk 12 uur per week gefascineerd naar te luisteren. Zijn absolute aanrader is ‘Invisibilia’ van NPR.

“Naar die podcast luister ik echt met open mond. Ik heb er zelfs eens om geweend op de trein. ‘Invisibilia’ gaat over de onzichtbare krachten die ons als mens sturen. Eigenlijk is het een grote luistershow over empathie maar met een vakkundige analyse. Waarom doet een mens wat hij of zij doet?”

 

 

Vrijwilligerswerk, podcasts luisteren… als je denkt dat de passie van deze charismatische Antwerpenaar met Peruviaanse roots daar ophoudt… think again! Antonio is ook nog eens een wizard in de keuken. Hij werkte een aantal jaren professioneel als kok en vindt koken een geweldige stiel. In zijn thuiskeuken vang je vooral de heerlijke geuren van Peruviaanse of Italiaanse gerechten op. Zijn signature dish is ragout maar als laatste avondmaal kiest hij toch voor pizza.

We praten nog wat verder, we smullen van de lekkere taartjes en Antonio leert me om vakkundig meerdere borden op één hand te dragen… dat komt allicht nog wel eens van pas!

PS Voor de liefhebbers van gebakjes: het ene taartje was met pompelmoes, yuzu en mosterdzaad en het andere taartje met aardbei en vlierbloesem. De taartjes komen van bij Leo en zijn overheerlijk!

 

Gerelateerde artikels

Schrijf je in op onze nieuwsbrief

En mis geen enkel verhaal van ArmenTeKort

Delen op facebook
Deel op Facebook
Delen op twitter
Deel op Twitter
Delen op linkedin
Deel op Linkedin
Delen op whatsapp
Deel op Whatsapp

Gelukkig zijn er mensen zoals u

Naar een samenleving zonder kansarmoede

Met één klik. Tussen twee mensen.

Kansrijke en kansarme stadsgenoten met elkaar verbinden. Dat is de essentie van onze werking. Ze gaan samen op stap en worden vrienden, buddy’s. Vanuit die klik ontstaan er nieuwe kansen.

We leren je graag kennen op één van onze volgende sessies:

Geen evenementen gevonden!
Meer laden
Geen evenementen gevonden!
Meer laden

Samenbergop zoeken 30 buddy’s voor een traject van twee jaar. Ze maken duo’s van kanszoekende en kansbiedende inwoners uit Wetteren en randgemeentes.

Meer info & inschrijven