Jaarverslag 2020: inspiratie en innovatie dankzij corona

ArmenTeKort jaarverslag 2020: Het verhaal van een jaar getekend door corona, beantwoord met veerkracht, innovatie en meer ambitie dan ooit

Woensdag 18 maart 2020, een datum die we niet snel zullen vergeten. Het is de dag dat de regering besliste om een lockdown door te voeren om de verspreiding van het corona-virus in te dijken. Thuiswerken, online lessen, hamsteren, veel gemor… bij de grote meerderheid valt de crisis al-bij-al nog mee. Voor kwetsbare groepen zoals mensen in kansarmoede, zijn de gevolgen veel groter en onmiddellijk voelbaar. Dat merkten we bij ArmenTeKort ook vanaf dag één.

Snel schakelen om te kunnen blijven verbinden 

ArmenTeKort werd getroffen in de essentie van het bestaan van de buddywerking: ontmoeting, verbinding, netwerken. Om mensen in kansarmoede te blijven bijstaan, bestaande verbindingen te onderhouden en nieuwe buddyrelaties te stimuleren was het essentieel dat onze werking geen moment stokte 

Op een recordtempo van twee maanden werden de infosessies en de buddy-opleidingen volledig gedigitaliseerd. Het enige wat er nodig was om de opleiding te volgen, was een computer, tijd en engagement. Uiteindelijk leidden we in 2020 meer dan 370 nieuwe kansbiedende buddy’s op, matchten we 158 nieuwe buddyduo’s en volgden net geen duizend mensen een online infosessie. 

De nood blijft (te) hoog, onze ambitie onveranderd 

Hoewel het leven voor de grote meerderheid opnieuw zijn gangetje begint te gaan, heeft de corona-crisis voor mensen in kansarmoede diepe wonden geslagen. ArmenTeKort heeft dus meer dan ooit nood aan veerkrachtige Antwerpenaren die een stadsgenoot in kansarmoede willen ondersteunen door een luisterend oor te bieden, door er samen op uit trekken, door hem/haar opnieuw in zichzelf te laten geloven.  

Sinds de start van ArmenTeKort in 2014 stapten ondertussen 1.200 veerkrachtige Antwerpenaren in het project en veranderden zo het leven van evenveel buddy’s in kansarmoede. Duizendtweehonderd buddyduo’s, dat zijn 2.400 levens die voor altijd ten goede veranderd, verrijkt, versterkt, verblijd… zijn. Met één klik. Tussen twee mensen. 

Tegen eind dit jaar heeft ArmenTeKort in Antwerpen de ambitie om nog 300 potentiële buddy’s te koppelen aan iemand die kansen zoekt. De doelstelling van ArmenTeKort om voor het begin van 2024, vijfduizend buddyduo’s te vormen om zo kansarmoede in Antwerpen een flinke slag toe te brengen, zijn dan ook onveranderd. 

Gerelateerde artikels

Schrijf je in op onze nieuwsbrief

En mis geen enkel verhaal van ArmenTeKort

Delen op facebook
Deel op Facebook
Delen op twitter
Deel op Twitter
Delen op linkedin
Deel op Linkedin
Delen op whatsapp
Deel op Whatsapp

Gelukkig zijn er mensen zoals u

Naar een samenleving zonder kansarmoede

Met één klik. Tussen twee mensen.

Kansrijke en kansarme stadsgenoten met elkaar verbinden. Dat is de essentie van onze werking. Ze gaan samen op stap en worden vrienden, buddy’s. Vanuit die klik ontstaan er nieuwe kansen.

We leren je graag kennen op één van onze volgende sessies:

Geen evenementen gevonden!
Meer laden
Geen evenementen gevonden!
Meer laden

Samenbergop zoeken 30 buddy’s voor een traject van twee jaar. Ze maken duo’s van kanszoekende en kansbiedende inwoners uit Wetteren en randgemeentes.

Meer info & inschrijven