ArmenTeKort 2024: De volgende stap in structurele aanpak kansarmoede

ArmenTeKort heeft zich sinds haar oprichting ingezet voor een structurele aanpak van kansarmoede. De holistische en verbindende benadering, die verder gaat dan symptoombestrijding en over beleidsdomeinen heen kijkt, heeft altijd centraal gestaan in onze missie. De resultaten en inzichten van de afgelopen jaren hebben de sense-of-urgency van aanpak alleen maar bevestigd en onderstreept hoe noodzakelijk een duurzame oplossing tegen kansarmoede is.

Daarom kondigen we graag aan dat ArmenTeKort in 2024 – na de eerste 10 jaar actie-onderzoek – klaar is voor de volgende fase richting een samenleving zonder kansarmoede. De aanpak van deze nieuwe fase zal geen exacte kopie zijn van huidige organisatie maar wel 100% gebaseerd op het impactgedreven DNA van ArmenTeKort, met een verscherpte focus op de huidige behoeften en uitdagingen van onze samenleving. Onze prioriteit blijft onveranderd: het realiseren van maximale talentontplooiing en kansen om vicieuze cirkel van generationele armoede te doorbreken.

Het DNA van ArmenTeKort

ArmenTeKort werd in 2014 opgestart als een actieonderzoek met de ambitie om onze generatie uit te dagen structurele oplossingen voor kansarmoede te bedenken. Sinds de oprichting hebben we met meer dan 3000 stadsgenoten een brug geslagen tussen de leefwerelden van kansarmen en kansrijken, en daarmee een veelvoud aan mensen bereikt.

Missie: Onze missie is het creëren van een samenleving waarin kansarmoede niet meer bestaat. We geloven dat we door de vicieuze cirkel van generatiearmoede te doorbreken, een inclusieve gemeenschap kunnen vormen waarin iedereen gelijke kansen heeft. We richten ons op structurele oplossingen die verder gaan dan enkel symptoombestrijding. Door middel van actieonderzoek en samenwerking met diverse stakeholders, pakken we de diepgewortelde oorzaken van kansarmoede aan en streven we naar duurzame verandering.

Visie: We werken aan een toekomst waarin iedereen de middelen, kennis en ondersteuning heeft om zijn of haar volledige potentieel te bereiken. In deze toekomst wordt kansarmoede niet langer van generatie op generatie doorgegeven. In plaats daarvan wordt elke generatie sterker, veerkrachtiger en meer verbonden, wat resulteert in een inclusieve en welvarende gemeenschap waarin iedereen telt.

Inzichten na 10 jaar actieonderzoek ArmenTeKort

Herstellen van eigenwaarde en netwerk van mensen in kansarmoede: Impact van de ArmenTeKort empowerment buddymethodiek

ArmenTeKort heeft met de empowerment-buddymethodiek een innovatieve aanpak ontwikkeld om individuen in kansarmoede te versterken. Door middel van buddytrajecten koppelen we personen in kansarmoede aan vrijwilligers, buddy’s, met als hoofddoel het herstellen van eigenwaarde en het versterken van het persoonlijk netwerk.

We zijn trots op de resultaten die realiseerden. We hebben 1.651 buddyduo’s opgestart en 1.354 mensen in kansarmoede hebben al ArmenTeKort toegewezen gekregen. Ondanks de uitdagingen van het werken met een kwetsbare doelgroep, heeft 70% van de kanszoekende buddy’s een positieve verandering in hun empowermentscore ervaren. Bovendien is het percentage van kanszoekende buddy’s met werk gestegen van 11,9% bij de nulmeting tot 26,1% bij de eindmeting, ook al was dit niet de primaire focus van de empowermentmethodiek. Deze cijfers onderstrepen de impact en het succes van de empowerment-buddymethodiek in het aanpakken van kansarmoede, en werden ook bevestigd door het team Prof. Tine van Regenmortel van het Onderzoeksinstituut voor Arbeid en Samenleving (HIVA) van de KU Leuven.

Bekijk het HIVA impactrapport →

De rol van gezinsondersteuning in de talentontwikkeling van kinderen: project ElkKindTelt

Schoolverlaten is niet enkel een onderwijsprobleem, maar een symptoom van een breder, diepgeworteld probleem van generatiearmoede, waarbij jongeren zonder diploma een verhoogd risico lopen op langdurige werkloosheid en verdere financiële instabiliteit. Het demonstratieproject “ElkKindTelt” is een baanbrekende inspanning om generatiearmoede te doorbreken door vroegtijdig schoolverlaten aan te pakken. Door een holistische benadering te hanteren, richt het project zich op de algehele welzijn en betrokkenheid van kinderen, ouders en leerkrachten. Het uiteindelijke doel is om onderwijsongelijkheid te verminderen en een positieve, maatschappelijke impact te genereren.

Sinds de start van het project in 2020, midden in de coronapandemie, hebben we een gestage groei gezien. We werken momenteel samen met drie Antwerpse scholen en volgen 6 leerjaren op. Dit komt neer op 310 kwetsbare jongeren en gezinnen die we bereiken, 590 thuisbezoeken en 473 hulpvragen. Deze cijfers benadrukken de dringende behoefte aan een systemische aanpak om kinderarmoede echt aan te pakken en de vicieuze cirkel van generatiearmoede te doorbreken.

Leer meer over project schoolverlaters →

Kansarmoede structureel oplossen kan

Als organisatie weten we dat het mogelijk is om hier een einde aan te maken aan kansarmoede, een hardnekkig probleem dat nu generatie op generatie blijft bestaan. Dit is niet alleen een kwestie van rechtvaardigheid, maar het is ook maatschappelijk financieel zinvol en haalbaar. Vanuit onze demonstratieprojecten zien we dat investeren in het herstel van eigenwaarde, het creëren van eerlijke onderwijskansen en het bieden van zinvol werk is essentieel om de vicieuze cirkel van kansarmoede te doorbreken. Uit analyse van data zien we ook dat het aanpakken van de woonproblematiek bij mensen in kansarmoede is een absolute voorwaarde om andere vormen van ondersteuning effectief te maken.

Vanuit deze kennis en inzichten blijven we bouwen aan maatschappelijk draagvlak voor belangrijke thema’s zoals betaalbare huisvesting, gelijke kansen in het onderwijs en zinvol werk. We geloven dat we samen met burgers, het middenveld, bedrijven, onderwijsinstellingen en beleidsmakers de vicieuze cirkel van generationele armoede kunnen en moeten doorbreken.

We zetten onze missie voort, gedreven door de overtuiging dat elke persoon in onze samenleving de kans verdient om te floreren. We nodigen alle betrokkenen uit om samen met ons deze noodzakelijke stap te zetten en echte systeemverandering teweeg te brengen.

Kansarmoede structureel oplossen is mogelijk, en iedereen wordt er beter van.

Gerelateerde artikels

Schrijf je in op onze nieuwsbrief

En mis geen enkel verhaal van ArmenTeKort

Delen op facebook
Deel op Facebook
Delen op twitter
Deel op Twitter
Delen op linkedin
Deel op Linkedin
Delen op whatsapp
Deel op Whatsapp

Gelukkig zijn er mensen zoals u

Naar een samenleving zonder kansarmoede

Met één klik. Tussen twee mensen.

Kansrijke en kansarme stadsgenoten met elkaar verbinden. Dat is de essentie van onze werking. Ze gaan samen op stap en worden vrienden, buddy’s. Vanuit die klik ontstaan er nieuwe kansen.

We leren je graag kennen op één van onze volgende sessies:

Geen evenementen gevonden!
Meer laden
Geen evenementen gevonden!
Meer laden

Samenbergop zoeken 30 buddy’s voor een traject van twee jaar. Ze maken duo’s van kanszoekende en kansbiedende inwoners uit Wetteren en randgemeentes.

Meer info & inschrijven