Astrid zet zich met hart en ziel in voor kwetsbare kinderen bij ElkKindTelt van ArmenTeKort

Ze beschrijft zichzelf als rechtdoorzee, een vechter, kritisch en serieus maar met een warme persoonlijkheid. En wie ooit het geluk heeft gehad haar te ontmoeten, zal dat alleen maar beamen. Ze houdt van haar vrijheid en van de weinige me-time die ze heeft. Astrid is ook allergisch voor onrecht en geeft nooit op. Haar karaktereigenschappen passen perfect bij ArmenTeKort en onze werking ElkKindTelt.

 

“Ik zet alles-op-alles voor ‘mijn’ tachtig kinderen en hun families, want de kinderen van nu zijn de volwassenen van morgen. Ieder kind verdient een omgeving waarin het kan groeien. Investeren in hun toekomst, is investeren in onze samenleving.”

 

© Antonella Buonsenso

 

Met hart en ziel vrijwilliger voor ArmenTeKort 

Astrid leerde ArmenTeKort vijf jaar geleden via haar zoon kennen en sloot de organisatie in haar hart.

“Het mooie aan ArmenTeKort is dat je met én voor mensen werkt. Iedereen is gelijkwaardig en verdient respect, ongeacht zijn of haar situatie in het leven. Ik leer elke dag bij, ook over mezelf. Dat vormt mij als mens.”

 

Ze gelooft net als ArmenTeKort dat armoede afschaffen mogelijk is als iedereen er samen voor gaat.

“Het ‘empoweren’ van één persoon van een gezin in kansarmoede kan voor elk familielid een verschil betekenen.”

Ondertussen is Astrid aan haar tweede traject als kansbiedende buddy begonnen en ze is enorm dankbaar dat ze zich kan inzetten voor een persoon in een kwetsbare situatie. In het verleden heeft ze ook administratieve ondersteuning geboden en vorig jaar startte ze in volle coronacrisis met de ‘coronababbels’. Daarbij legde ze huisbezoeken af bij leerlingen van het eerste middelbaar om zo de noden van de kinderen en hun familie in kaart te brengen. De stap naar ElkKindTelt was gezet.

 

“De glimlach op het gezicht van een kind is onbetaalbaar” 

Het project ‘ElkKindTelt stuurt een team van vrijwillige huisbezoekers op pad om jongeren op te volgen en te ondersteunen, die vatbaarder zijn om vroegtijdig de school te verlaten. De vrijwilligers proberen samen met de scholen en de samenwerkende partnerorganisaties om een oplossing te zoeken voor de noden van de jongeren en hun ouders. Op die manier draagt de organisatie niet alleen bij tot het herstellen van eigenwaarde van mensen die in sociaaleconomisch achtergestelde situaties leven, maar helpt ze ook rechtstreeks mee aan de ontwikkeling van de talenten van de jongeren waardoor hun kansen maatschappelijk enorm stijgen.

Astrid is één van de huisbezoekers van ElkKindTelt.

“De glimlach op het gezicht van de kinderen die ik bezoek is onbetaalbaar en is mijn tijd meer dan waard,” zegt ze.

De recente beslissingen van de regering om de kinderbijslag minder snel te laten groeien en te besparen op onderwijs, begrijpt ze niet.

“Ik vrees dat vele gezinnen hierdoor nog meer in armoede zullen terechtkomen en kwetsbare jongeren het nog moeilijker gaan krijgen om een diploma te halen. Het is het omgekeerde van wat de regering zou moeten doen namelijk investeren in onze kinderen… zij zijn onze toekomst! ”

 

 

Blijven in jezelf geloven 

De vurigheid waarmee ze zich inzet voor de gezinnen die ze onder haar hoede heeft, zie en hoor je in alles dat Astrid doet. Als alleenstaande moeder van inmiddels twee volwassen kinderen, weet ze hoe moeilijk het is om met weinig de maand door te komen. Maar ook hier heeft haar gedrevenheid en vasthoudendheid haar geholpen. Onlangs heeft ze haar diploma maatschappelijk werk behaald en nu is ze gestart met de opleiding tot gezinswetenschapper. Dit had ze toen ze vijf jaar geleden bij ArmenTeKort niet durven dromen.

Zelfs haar muziekkeuze is vurig, met als favoriete dansnummer ‘Waka, waka (This time for Africa’ van Shakira op kop.

Tot slot van ons gesprek geeft ze nog deze quote mee: “Wat je vandaag hebt, kun je morgen kwijt geraken. Maar wat je vandaag nog niet hebt, kan je morgen wel krijgen.”

“Je moet blijven geloven in jezelf en dat morgen alles anders kan zijn!”

 

 Wil jij net als Astrid een beetje van jouw tijd schenken en zo ArmenTeKort versterken in de strijd tegen kansarmoede? Neem dan een kijkje in onze vacaturedatabank.

Gerelateerde artikels

Schrijf je in op onze nieuwsbrief

En mis geen enkel verhaal van ArmenTeKort

Delen op facebook
Deel op Facebook
Delen op twitter
Deel op Twitter
Delen op linkedin
Deel op Linkedin
Delen op whatsapp
Deel op Whatsapp

Gelukkig zijn er mensen zoals u

Naar een samenleving zonder kansarmoede

Met één klik. Tussen twee mensen.

Kansrijke en kansarme stadsgenoten met elkaar verbinden. Dat is de essentie van onze werking. Ze gaan samen op stap en worden vrienden, buddy’s. Vanuit die klik ontstaan er nieuwe kansen.

We leren je graag kennen op één van onze volgende sessies:

Geen evenementen gevonden!
Meer laden
Geen evenementen gevonden!
Meer laden

Samenbergop zoeken 30 buddy’s voor een traject van twee jaar. Ze maken duo’s van kanszoekende en kansbiedende inwoners uit Wetteren en randgemeentes.

Meer info & inschrijven