Tim ’s Jongers: een oproep voor meer ervaringskennis

In een recent artikel in De Morgen snijdt Tim ’s Jongers met zijn kenmerkende stijl door de mist van vooroordelen en onrechtvaardigheden in onze aanpak van kansarmoede. Hij legt de vinger op de zere plek: de mattheuseffecten en systeemfouten die mensen niet alleen in armoede duwen, maar hen daar ook houden.

“Wie vroeger in een fabriek een 9-tot-5-shift draaide, verdiende maandelijks bijna 2.000 euro. Nu juichen we: ‘Dankzij ons geweldig beleid houdt die arbeider nog steeds 2.000 euro over!’ Maar diezelfde arbeider werkt nu in een ploegensysteem met nachtwerk en heeft een onzeker arbeidscontract, waardoor hij geen hypothecaire lening krijgt. Zijn loon is hetzelfde, maar zijn levenskwaliteit is drastisch verslechterd.”

Hoe kunnen beleidsmakers, vaak zelf hoogopgeleid, gezond en tevreden, echt begrijpen wat er speelt bij mensen aan de onderkant van de samenleving? Tim ’s Jongers pleit voor meer ervaringskennis in beleidsvorming, in plaats van oppervlakkige oplossingen.

Het volledig artikel lees je hier: https://www.demorgen.be/nieuws/teslabezitters-ontvangen-subsidies-mensen-in-armoede-krijgen-het-advies-om-een-dikkere-trui-aan-te-doen-dat-klopt-toch-niet~be1e3310/

Bij ArmenTeKort geloven we in de kracht van nieuwe relaties om de vicieuze cirkel van armoede te doorbreken. Tim ’s Jongers bevestigt dit: een oplossing voor iemand in kansarmoede komt vaak door een nieuwe relatie.

Ben jij bereid om jouw kijk op kansarmoede in vraag te stellen? We nodigen je uit om de discussie aan te gaan en je perspectief te verbreden.

Beeld Lin Woldendorp (De Morgen)

Gerelateerde artikels

Schrijf je in op onze nieuwsbrief

En mis geen enkel verhaal van ArmenTeKort

Delen op facebook
Deel op Facebook
Delen op twitter
Deel op Twitter
Delen op linkedin
Deel op Linkedin
Delen op whatsapp
Deel op Whatsapp

Gelukkig zijn er mensen zoals u

Naar een samenleving zonder kansarmoede

Met één klik. Tussen twee mensen.

Kansrijke en kansarme stadsgenoten met elkaar verbinden. Dat is de essentie van onze werking. Ze gaan samen op stap en worden vrienden, buddy’s. Vanuit die klik ontstaan er nieuwe kansen.

We leren je graag kennen op één van onze volgende sessies:

Geen evenementen gevonden!
Meer laden
Geen evenementen gevonden!
Meer laden

Samenbergop zoeken 30 buddy’s voor een traject van twee jaar. Ze maken duo’s van kanszoekende en kansbiedende inwoners uit Wetteren en randgemeentes.

Meer info & inschrijven