fbpx

Twee werelden smelten samen tot een warm geheel

Gewoon een gesprek kan al zoveel voor iemand betekenen

Het moment waarop een kansbiedende en kanszoekende stadsgenoot aan elkaar gekoppeld worden bruist van de symboliek. Het is als het ware een samensmelting tussen twee werelden die anders, jammer genoeg, nog vaak losstaan van elkaar. Door vrijwilligers op te leiden tot kansbiedende buddy’s vormt ArmenTeKort de lijm die deze twee werelden met elkaar verbindt. Zo blijkt ook uit het verhaal van Melissa en Annick.

Annick is een alleenstaande vrouw zonder kinderen die een professionele loopbaan heeft uitgebouwd als HR-manager. Melissa daarentegen is moeder van vijf kinderen, ze heeft haar handen vol met het opvoeden van haar kroost.

Ongeveer een jaar geleden hebben ze elkaar voor het eerst ontmoet op het kantoor van ArmenTeKort. Er ontstond meteen een klik.

Het succes van ons buddytraject

Annick: “ Ik denk dat het succes van ons buddyschap voornamelijk schuilt in het feit dat we op sommige vlakken twee totaal verschillende personen zijn. Melissa is bijvoorbeeld heel emotioneel terwijl ik de zaken eerder rationeel probeer te benaderen. Wat we dan weer wel gelijk hebben is dat we beide zeer directe en open personen zijn. Dit was ook de reden waarom het zo goed klikte tijdens onze eerste kennismaking.”

Melissa: “Dat klopt. Om een voorbeeld te geven, tijdens de eerst lockdown in maart maakte ik me echt zorgen. Ik viel van de ene angstaanval in de andere. Ik moest continu aan mijn kinderen denken. Wat als ik ziek word en in het ziekenhuis beland, wie gaat er dan voor mijn kinderen zorgen? Annick heeft me goed geholpen tijdens deze periode. Ze zei me dat ik niet ongerust moest zijn en dat mijn kinderen altijd bij haar terecht kunnen moest ik ziek worden. Mijn angstaanvallen waren meteen voorbij.”

“De geruststellende woorden van Annick zorgden ervoor dat er opnieuw ruimte kwam in mijn hoofd.”

Een leerrijk en zelfversterkend traject

Annick: “ Het voorbije jaar met Melissa heeft mij ook heel wat bijgebracht op persoonlijk vlak. Ik ben niet getrouwd en heb ook geen kinderen. Verder heb ik het financieel ook altijd goed gehad. Plots kom je dan in aanraking met een totaal andere wereld, wat heel confronterend was. Ik vind Melissa een ongelooflijke vrouw en kijk enorm naar haar op. Ze heeft een gezin van vijf kinderen en neemt de opvoeding bijna volledig op zich, dat is zeker niet evident. Het mooie aan dit project is dat je leert respect hebben voor iemand waar je normaal niet snel in contact mee zou komen. Het zit vooral in de kleine dingen, zo is het belangrijk om iets gemeenschappelijks te vinden om echt met elkaar te kunnen verbinden. Bij ons is dat gewoon praatjes slaan, want wat heb je meer nodig dan een goed gesprek om verbinding te creëren? Een gesprek kan zoveel voor iemand betekenen.”

“We babbelen veel, want wat heb je meer nodig dan een goed gesprek om verbinding te creëren?”

Melissa: “Het voorbije jaar heb ik een ontzettend mooie vriendschap opgebouwd met Annick. Gewoon het gevoel hebben dat er altijd iemand is die voor u klaar staat is zo betekenisvol. Annick is iemand die in mij gelooft en mij uit mijn schuilplaats trekt. Ik denk dat veel alleenstaande mensen hier enorm veel aan zouden hebben.”

 

Geschreven door: Robbert Leysen
Foto’s: An Van de Wal

Share on facebook
Deel op Facebook
Share on twitter
Deel op Twitter
Share on linkedin
Deel op Linkdin
Share on whatsapp
Deel op Whatsapp

Gelukkig zijn er mensen zoals u

Naar een samenleving zonder kansarmoede

Met één klik. Tussen twee mensen.

Kansrijke en kansarme stadsgenoten met elkaar verbinden. Dat is de essentie van onze werking. Ze gaan samen op stap en worden vrienden, buddy’s. Vanuit die klik ontstaan er nieuwe kansen.

Las je deze verhalen al?

Foto buddy's Evy en Steven
Artikel
ArmenTeKort vzw

Buddyverhaal: Evy en Steven

Het verhaal van buddy’s Evy (links) en Steven (rechts) is wonderbaarlijk. Na drie jaar is er veel veranderd en veel gegroeid. Op een warme zomeravond

Lees verder »
Corona maatregelen
We blijven bereikbaar

Volg ons verhaal in je mailbox!