Wat is kansarmoede?

Kansarmoede is niet slechts een statistiek of een buzzwoord; het is een complexe en veelzijdige uitdaging die diep ingrijpt in het leven van mensen. In dit artikel duiken we dieper in de materie en belichten we hoe ArmenTeKort werkt aan duurzame oplossingen.

Een complexe realiteit

Kansarmoede is een aanhoudende situatie waarin mensen beperkt worden in hun mogelijkheden om volwaardig deel te nemen aan de samenleving. Dit gaat verder dan financiële beperkingen en raakt aan diverse aspecten zoals onderwijs, arbeid, en huisvesting.

Socioloog Jan Vrancken benoemt dit complex kluwen als het “Armoedeweb“,  een netwerk van sociale uitsluitingen die zich uitstrekken over meerdere levensdomeinen. Dit concept benadrukt de multidimensionaliteit van armoede en de noodzaak voor een veelzijdige aanpak.

Het armoedeweb van Jan Vrancken (aangepast door ArmenTeKort)
Het armoedeweb van Jan Vrancken (aangepast door ArmenTeKort)

Het verschil tussen armoede en kansarmoede.

Het cruciale verschil tussen armoede en kansarmoede is dat de uitdagingen niet alleen financieel van aard zijn. Ze strekken zich uit over sociale, culturele, educatieve en maatschappelijke vlakken. Mensen in kansarmoede kunnen de vicieuze cirkel vaak niet doorbreken zonder externe hulp, waardoor de problematiek generatie op generatie wordt doorgegeven.

De dagelijkse realiteit

Kinderen in kansarmoede leven vaak in krappe woningen, hebben beperkte toegang tot onderwijs en missen de middelen voor basisbehoeften zoals voeding. Volwassenen kampen met instabiele arbeidssituaties en hebben vaak te maken met een laag zelfbeeld, wat hun mogelijkheden verder beperkt.

Kansarmoede vanuit een empowerende benadering

Volgens Prof. Tine van Regenmortel van het HIVA instituut van KU Leuven is kansarmoede een netwerk van sociale uitsluitingen dat zich uitstrekt over meerdere gebieden van het individuele en collectieve bestaan. Deze kloof kan enkel worden overbrugd wanneer de samenleving een beroep doet op het psychologisch kapitaal van personen die in armoede leven en van hun omgeving. Dit maakt ruimte voor de kracht van mensen in armoede en wijst op de noodzaak van structurele veranderingen.

Kansarmoede is een netwerk van sociale uitsluitingen dat zich uitstrekt over meerdere gebieden van het individuele en collectieve bestaan. Het scheidt de armen van de algemeen aanvaarde leefpatronen van de samenleving. Deze kloof kan enkel worden overbrugd wanneer de samenleving een appèl doet op het psychologisch kapitaal van personen die in armoede leven en van hun omgeving. De samenleving maakt daarbij ook de economische, sociale en culturele kapitaalvormen voor hen toegankelijk. Zo krijgt iedereen gelijke kansen op niet-kwetsende sociale en maatschappelijke interacties en op waardevolle bindingen met zichzelf, de anderen, de maatschappij en de toekomst.

Kansarmoede is oplosbaar

ArmenTeKort identificeert vier belangrijke domeinen in het leven van mensen in armoede: mentaal welzijn, de woonsituatie, de werksituatie en onderwijs. Deze worden beschouwd als dé hefbomen om uit een situatie van armoede te geraken.

We geloven niet in sprookjes maar in concrete oplossingen. Kansarmoede kan worden aangepakt en overwonnen.

Wil je meer weten?
Meld je aan voor een van onze infosessies en ontdek hoe jij een verschil kunt maken.

Gerelateerde artikels

Schrijf je in op onze nieuwsbrief

En mis geen enkel verhaal van ArmenTeKort

Delen op facebook
Deel op Facebook
Delen op twitter
Deel op Twitter
Delen op linkedin
Deel op Linkedin
Delen op whatsapp
Deel op Whatsapp

Gelukkig zijn er mensen zoals u

Naar een samenleving zonder kansarmoede

Met één klik. Tussen twee mensen.

Kansrijke en kansarme stadsgenoten met elkaar verbinden. Dat is de essentie van onze werking. Ze gaan samen op stap en worden vrienden, buddy’s. Vanuit die klik ontstaan er nieuwe kansen.

We leren je graag kennen op één van onze volgende sessies:

Geen evenementen gevonden!
Meer laden
Geen evenementen gevonden!
Meer laden

Samenbergop zoeken 30 buddy’s voor een traject van twee jaar. Ze maken duo’s van kanszoekende en kansbiedende inwoners uit Wetteren en randgemeentes.

Meer info & inschrijven