Improving city life, samen met Stadsbrouwerij de Koninck

Brouwerij De Koninck is de grootste stadsbrouwerij van Antwerpen en al hier sedert 1833. Sinds vorig jaar zijn zij ook structurele partner van ArmenTeKort.

We spreken met Marie-Anne Lipkens, manager van het bezoekerscentrum op de site van De Koninck. Ze vertelt ons vol passie en plezier over waar de brouwerij voor staat, wat ze allemaal doen en over hun samenwerking met ons.

Schol! Euh… Veel leesplezier!

Kan je ons wat meer vertellen over wie jullie zijn?

Brouwerij De Koninck is de grootste stadsbrouwerij van Antwerpen en is hier al sinds 1833, dus dit jaar bestaan we 190 jaar.
Het is heel lang een onafhankelijke brouwerij geweest en is in 2010 overgenomen door Duvel Moortgat.

De vroegere eigenaars wilden vooral een brouwerij vinden die ervoor zou zorgen dat de productie hier zou blijven en dat er goed gezorgd zou worden voor de mensen die hier toen al werkten.
Dus we hebben hier nog steeds brouwers die hier al dertig jaar werken en het Bolleke wordt ook nog steeds effectief in het centrum van Antwerpen gebrouwen.

En wat is jouw functie?

Heel het gedeelte met de expo en de interactieve tour, de bars, de eventruimtes en ook de ambachten hier op de site zijn er gekomen doordat Duvel Moortgat indertijd brouwerij De Koninck heeft overgekocht, en ik mag dat hier sinds april 2022 managen samen met onze brouwmeester Sven Dekleermaeker.

Marie-Anne Lipkens

We zijn hier echt een dorp in de stad bijna, want buiten wat wij hier doen, hebben we op onze site ook Jitsk de chocolatier, The Bakery, Only Cheese van Van Tricht en The Butcher’s Store van De Laet en Van Haver.
Dan hebben we nog een aantal restaurants die mee op onze site zitten: The Butcher’s Son, De Pelgrim, Repasse en Black Smoke. Ook hebben we Atelier Paul Morel – met zijn cocktails – en de Speakeasy 1833 venue.
Al deze dingen zijn ontwikkeld toen Duvel Moortgat de brouwerij heeft overgenomen.

Maar: de eigenheid van brouwerij De Koninck blijft wel.
We blijven hier nog altijd ons Bolleke produceren, Tripel d’Anvers, Lost In Spice, de Winterkoninck… al deze bieren worden hier nog gemaakt!

Een heel leuke uitdaging voor een heel leuk bedrijf, dus mijn job is heel tof.

Waar staat Brouwerij de Koninck voor?

Wat wij doen – en dat is een Engelse tagline – is ‘We improve city life’.
Da’s écht waar wij voor staan.

Weet je wel waarom ze toen gekozen hebben voor een samenwerking?

Onze paden zijn eigenlijk toevallig gekruist.
Wat we doen met ArmenTeKort past vol-le-dig binnen onze ‘Improve city life’, want dat is wat jullie ook doen he! En waar wij achter staan.

Dus het is duidelijk een goede match en we kunnen elkaar veel kracht bijzetten.

Niet alleen met Stadsbrouwerij De Koninck, maar met Duvel Moortgat als geheel, doen we echt heel veel om solidariteit en steun aan anderen te geven. En ook waar we naartoe gaan in de toekomst met Duvel Moortgat, passen jullie volledig mee in het plaatje. Elk zichzelf respecterend bedrijf denkt op dit moment niet alleen aan zijn omzet, maar ook aan welke impact hij maakt op zijn omgeving en de mensen daarin.

Elk zichzelf respecterend bedrijf denkt op dit moment niet alleen aan zijn omzet, maar ook aan welke impact hij maakt op zijn omgeving en de mensen daarin.

Heb je het dan over de Duurzame Ontwikkelingsdoelstellingen (SDG’s)? Op welke manier zetten jullie daar momenteel al op in?

Daar kan ik alleen op antwoorden vanuit de visie van Duvel Moortgat, want we hebben heel veel sites. Niet alleen binnen België, maar wereldwijd. Daar letten we op waterefficiëntie, volledig recycleerbare verpakkingen, herbebossing – zowel in België als de Ecuadoriale gebieden – en dan solidariteit en steun.

Steun aan organisaties die zich op gezondheid focussen, organisaties zoals ArmenTeKort, maar ook organisaties in de kunst, omdat Michel Moortgat een heel groot kunstliefhebber is.

Ook met het natuurlijke beloop van ecosystemen zijn we heel hard bezig. Zo hebben we bijvoorbeeld overal bijenkasten staan, op elke site. We spelen heel hard op natuur, maar mensen komen daar ook bij natuurlijk.

Wat houdt jullie samenwerking met ArmenTeKort in?

Wat wij doen met ArmenTeKort is sowieso al onze locatie ter beschikking stellen voor de infosessies ‘on tour’ en in het weekend voorafgaand of volgend op de ‘Internationale Dag tegen Armoede’ geven wij de toegang tot onze expo gratis aan jullie buddyduo’s. Wij sponsoren ook de buddypicknick, die dit jaar in mei zal doorgaan.

In principe zijn dat niet alleen wij die dat sponsoren, wij zorgen voor de locatie, maar de inhoud van de picknickmanden kwam volledig van onze ambachten. The Bakery zorgde voor het brood, Jitsk voor het roomijs, Van Tricht voor de kaas en The Butcher’s Store voor het vlees.

We zitten ook regelmatig met z’n allen samen en iedereen die hier op de site werkt weet dat het de bedoeling is om zo’n dingen mee naar boven te tillen.
Ook op onze social media natuurlijk, daar zetten we alles online wat we van jullie vinden.

En dan hebben we op het einde van onze expo een klein bioscoopzaaltje waar wij filmpjes tonen. Daar zit sinds afgelopen zomer de aftermovie van de picknick bij zodat we die tonen aan alle bezoekers die komen. Da’s eigenlijk wel heel leuk om te zien want past volledig in het gegeven: hoe de verbouwingen zijn verlopen en wat we hier juist doen. En één van die dingen is dus de video van ArmenTeKort.

Iedereen met een beetje gezond verstand beseft wel dat kansarmoede voor niemand goed is.

Heeft onze samenwerking iets teweeg gebracht binnen jullie organisatie?

Ik weet eigenlijk niet of er al buddy’s zijn ontstaan binnen onze organisatie, maar we hebben wel elke twee weken een ‘intercompany’-boodschap die we krijgen, ‘Cheers’ heet die. Een maand of twee geleden was ArmenTeKort één van de vijf items die er in stonden.
Ik weet wél dat al mijn mensen het héél leuk vinden als we iets organiseren.

Wij zijn blij dat jullie één van onze kostbare partners zijn.

Bedankt voor alles wat jullie doen voor ons en om te helpen onze boodschap mee te verspreiden. We kijken uit naar de verdere samenwerking!

 

 

Ben je benieuwd geworden naar de buddypicknick die we samen organiseerden? Bekijk de aftermovie hier.

Wil je er nog liever zelf bij zijn? Dat kan, door buddy te worden van een persoon in kansarmoede. Schrijf je nu in voor een infosessie, we leren jou graag kennen.

Gerelateerde artikels

Schrijf je in op onze nieuwsbrief

En mis geen enkel verhaal van ArmenTeKort

Delen op facebook
Deel op Facebook
Delen op twitter
Deel op Twitter
Delen op linkedin
Deel op Linkedin
Delen op whatsapp
Deel op Whatsapp

Gelukkig zijn er mensen zoals u

Naar een samenleving zonder kansarmoede

Met één klik. Tussen twee mensen.

Kansrijke en kansarme stadsgenoten met elkaar verbinden. Dat is de essentie van onze werking. Ze gaan samen op stap en worden vrienden, buddy’s. Vanuit die klik ontstaan er nieuwe kansen.

We leren je graag kennen op één van onze volgende sessies:

Geen evenementen gevonden!
Meer laden
Geen evenementen gevonden!
Meer laden

Samenbergop zoeken 30 buddy’s voor een traject van twee jaar. Ze maken duo’s van kanszoekende en kansbiedende inwoners uit Wetteren en randgemeentes.

Meer info & inschrijven