Wijkambassadeur John

Kan je jezelf even voorstellen?

“Ik ben John, geboren in Nederland en ik ben 60 jaar oud. Vele jaren was ik manager in enkele grote firma’s binnen de medical device industrie. Zo’n twee jaar geleden ben ik het wat rustiger aan beginnen doen en momenteel ben ik bij diezelfde firma’s actief als onafhankelijk consulent. Daarnaast heb ik veel gereisd en daardoor heel wat mooie dingen gezien.”

Hoe ben je met ArmenTeKort in aanraking gekomen?

“Dat is eigenlijk puur toeval geweest. Ik zag de organisatie passeren op Facebook. Eigenlijk sta ik heel spontaan ook met enkele mensen in contact, die ik probeer te motiveren in wat ze doen. Toen ik over jullie werking las, herkende ik mezelf hierin. Onbewust ben ik dus al een tijd een soort van buddytraject aan het doorlopen met enkele mensen uit de buurt. Omdat er bij ArmenTeKort wel een hele formule achter dat traject zit, was mijn interesse snel gewekt.”

En wat vond je toen zo boeiend aan de organisatie?

“Er wordt engagement verwacht, maar dat maakt dit project net zo sterk.”

“Ik ben uiteraard eerst naar de infosessie gegaan. Daar wilde ik voor mezelf eens zien wat de formule was van zo’n buddywerking net was en welke doelstellingen de organisatie voor ogen had. Wat me toen al boeide, was dat ArmenTeKort gestructureerd te werk gaat. Ze verwachten echt wel een bepaald engagement voor je buddy kan worden, door de opleiding in empowerment die je moet volgen. Op die manier krijg je één lijn in je verhaal, terwijl iedereen nadien in het buddyschap wel individueel zijn ding kan doen. Die structuur is iets wat ik bij veel andere organisaties, die het zeker ook goed menen, wel miste.”

Wat beteken je op dit moment voor de organisatie?

“Zelf woon ik in Berchem en daar ben ik actief als wijkambassadeur. Voor ArmenTeKort zijn de contacten die ik binnen het district heb een interessant gegeven. Op die manier ben ik een soort brug tussen de organisatie en het district. Daarnaast weten ze dat ik altijd opensta om mee na te denken over bepaalde visies of strategieën. Heb zelf ook de opleiding gevolgd en ben momenteel in afwachting van een match, dus binnenkort ga ik hopelijk met een buddy op stap.”

Waarom moet de kansarmoede in Berchem aangepakt worden?

“Je voelt dat veel mensen toch een stukje geïsoleerd zijn van de samenleving. Vaak zijn dat alleenstaande mensen die al een redelijke leeftijd hebben. Ze zijn dan misschien niet arm op financieel vlak, maar op sociaal vlak kennen zij echt wel die kansarmoede. Een gezellige babbel is daar super waardevol.”

Wat denkt u dat ArmenTeKort concreet voor uw district kan betekenen?

“Ik denk dat ArmenTeKort hier een rugfunctie kan vervullen. Een stevige ondersteuning, omdat de mensen die zich bij de organisatie engageren, echt wel die tijd in iemand anders willen investeren. Er is een hele groep Berchemenaren die daar behoefte aan heeft, aan iemand die present is. Met zo’n buddytraject zorg je voor een warme en fijne connectie tussen twee mensen.”

Waar haal je energie uit?

“Mijn extra tijd wil ik niet spenderen aan netflixen, ik wil er effectief iets mee betekenen.”

“Dat je effectief ziet dat mensen iets hebben aan een babbel met jou. Dat merk ik vanuit mijn taak als wijkambassadeur heel hard, maar ook in mijn gesprekken met ArmenTeKort voel ik die verbinding. Het was een bewuste keuze om minder te gaan werken, zodat ik meer van mijn tijd in andere mensen kon steken. Die extra tijd wil ik niet spenderen aan zetelhangen of netflixen, neen, ik wil er effectief iets mee doen. Mee iets kunnen betekenen. Het zijn kleine stappen die je maakt met bepaalde personen. Maar als je dat op grote schaal kan realiseren is dat enorm. Mijn manier van denken is ook veranderd, vooruitgang hoeft niet gepaard te gaan met een groot bedrag met vijf nullen. Zo is het balletje aan het rollen gegaan en besefte ik al snel dat je op andere manieren misschien wel meer kon betekenen dan eerst gedacht.”

Streeft u een bepaald doel na met de bijdrage die u levert?

“Het doel is voor mij om bij te dragen aan de leefomgeving van de mensen in de Berchem. Dat kan vaak door heel subtiele ondersteuningen en wijzingen. Daar hoef je geen grote verbouwingswerken voor te doen, sociale verbouwingswerken bedoel ik dan, het zijn de kleine dingen die waardevol blijken.”

Heb je een ultieme wens voor de toekomst van ArmenTeKort?

“Mijn wens is dat ArmenTeKort echt een begrip wordt.”

“Ik denk dat het een begrip moet worden in de stad en zijn districten. Dat mensen de organisatie kennen en er ook gewoon zelf op afkomen. Dat de organisatie in het district leeft en via mond-tot-mondreclame meer en meer gekend wordt.”

Gerelateerde artikels

Schrijf je in op onze nieuwsbrief

En mis geen enkel verhaal van ArmenTeKort

Delen op facebook
Deel op Facebook
Delen op twitter
Deel op Twitter
Delen op linkedin
Deel op Linkedin
Delen op whatsapp
Deel op Whatsapp

Gelukkig zijn er mensen zoals u

Naar een samenleving zonder kansarmoede

Met één klik. Tussen twee mensen.

Kansrijke en kansarme stadsgenoten met elkaar verbinden. Dat is de essentie van onze werking. Ze gaan samen op stap en worden vrienden, buddy’s. Vanuit die klik ontstaan er nieuwe kansen.

We leren je graag kennen op één van onze volgende sessies:

Geen evenementen gevonden!
Meer laden
Geen evenementen gevonden!
Meer laden

Samenbergop zoeken 30 buddy’s voor een traject van twee jaar. Ze maken duo’s van kanszoekende en kansbiedende inwoners uit Wetteren en randgemeentes.

Meer info & inschrijven